Udruga dijaliziranih i transplantiranih

Imamo stručne timove, zakon i novac, a transplantacija sve manje

Imamo stručne timove, zakon i novac, a transplantacija sve manje
13.06.2018.
u 13:00
Pogledaj originalni članak

Proteklih nekoliko dana Vitez je bio središte održavanja 9. međunarodnog susreta dijaliziranih i transplantiranih “Vitez 2018.”, u organizaciji Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Srednjobosanske županije i Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Mrtvo slovo na papiru

Stotinjak članova udruga iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Bugarske bili su sudionici susreta koji je započeo tribinom o temi “Transplantacija u BiH i regiji”. Svoja izlaganja na tribini imali su prof. dr. Senaid Trnačević iz UKC Tuzla, koji je govorio o transplantaciji u BiH jučer, danas, sutra. O transplantaciji u RH, hrvatski model, govorila je prim. dr. Jasna Stoić Brezak. Iz KB Zenica dr. Nermina Rizvanović sudionike je upoznala o temi “Uloge transplantacijskog koordinatora u procesu same transplantacije”. Završno predavanje održao je prof. dr. Midhat Jašić koji je govorio o prehrani s posebnim osvrtom na prehranu nakon transplantacije. - Panel smo iskoristili kako bismo medijima koji su pratili ovaj događaj prenijeli svu svoju gorčinu i ljutnju jer se ni nakon šest mjeseci od usvajanja zakona ne događa ništa - transplantacija nema. Zakon je ostao mrtvo slovo na papiru, a toga smo se najviše bojali. Zbog čega se radi sve manje transplantacija u BiH, nikome nije jasno. Imamo stručne timove, zakon, novac, liste čekanja. Ipak, logično je da svi putovi vode prema Federalnom ministarstvu zdravstva i Transplantacijskom centru koji na prijedlog menadžmenta bolnica imenuju koordinatore za transplantaciju a oni, čast izuzecima, ne rade svoj posao - navode iz UO Udruge dijaliziranih i transplantiranih.

Sportske aktivnosti

Održane su i sportske aktivnosti, a najboljima su, uz zabavu, dodijeljena i priznanja, zahvalnice, medalje i pehari. Poseban pehar dodijeljen je Nermini Krivić iz Ključa koja je 35 godina na dijalizi i Makedoncu Stojči Cekovskom koji je već 40 godina na dijalizi.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.