Milijan Brkić nakon posjeta Hercegovini

Imamo povijesnu zadaću prema Hrvatima u BiH

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Milijan Brkić
brkic
29.10.2016.
u 18:07
"Svojim djelima zaustavit ćemo nejasna ponašanja i odnose nekih prijašnjih hrvatskih vlada prema Hrvatima u BiH", navodi Brkić
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Milijan Brkić je nakon posjeta izaslanstva Republike Hrvatske Mostaru i Međugorju na svojoj službenoj Facebook stranici objavio status koji prenosimo u cijelosti: 

“Prvi međunarodni posjet predsjednika Vlade RH gosp. Andreja Plenkovića jaka je i izravna politička poruka svima, a posebno Hrvaticama i Hrvatima u našoj drugoj domovini Bosni i Hercegovini. Posjet se događa u važnim i prijelomnim trenucima za hrvatski narod s obje strane granice - i u BiH i u Hrvatskoj. Za Hrvate u BiH - kako bi se riješili dugogodišnji problemi i potaknuli nužni unutarnji dogovori, prije svega, glede rješavanja pitanja konstitutivne ravnopravnosti sva tri naroda, a za Hrvate u Hrvatskoj - da se dolaskom nove Vlade konačno u prioritete stavi zalaganje svih nadležnih i odgovornih, kako nam je ustavna obveza, te iznad svega i prioritet, pomoći zaštiti naš narod i uvijek pomoći našoj prijateljskoj državi - BiH! Hrvatska, kao članica EU to može i svojim djelima će jasno pokazati koliko nam je stalo. Svojim djelima zaustavit ćemo nejasna ponašanja i odnose nekih prijašnjih hrvatskih vlada prema Hrvatima u BiH. Neke su ih ignorirale, pa čak i nedopustivo dijelile! Međutim, mi danas imamo povijesnu zadaću – svi zajedno izboriti se za ključna rješenja i to; za aktivnu potporu cjelovitoj BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama; za ustavne promjene; za izmjenu Izbornog zakona; za rješavanje žalbe na Ustavnom sudu koju je pokrenuo Božo Ljubić; za aktualiziranje u Hrvatskom saboru svih problema s kojima se suočava naš narod i zatražiti suglasje u borbi za ostvarenje institucionalne jednakopravnosti; za promjenu stereotipa da su bh. Hrvati teret i problem Hrvatskoj; da Hrvatska radiotelevizija razbije medijsku blokadu, a time bh. Hrvatima bude prozor u svijet; za otvaranje hrvatskog kanala 4. za naše iseljeništvo, Hrvate kao nacionalnu manjinu, a posebno za programske sadržaje Hrvata u BiH; za poticanje razvoja gospodarstva i zapošljavanja u cilju zadržavanja Hrvata na teritoriju BiH; za rješavanje statusa i problematike pripadnika HVO-a; potpora i pomoć ‘šestorci’ iz BiH u Haagu.... Suradnja svih Vlada RH je i dosad bila kontinuitet i ustavna obveza, ali je pitanje koliko nam je bilo iskreno stalo i je li to bio iskren partnerski odnos uz međusobno uvažavanje i povjerenje. Ova Vlada RH, svojim prvim državnim posjetom BiH, pokazala je što su prioriteti i kakva će se politika voditi prema BiH i opstanku našeg naroda.”  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.