Obljaj, Bosansko Grahovo

III. Međunarodni pljočkarski turnir "Sv.Ilija 2019"

12.07.2019.
u 07:49
Pogledaj originalni članak

III. Međunarodni pljočkarski turnir "Sv.Ilija 2019" godine održati će se u Obljaju, Bosansko Grahovo u dvorištu župne crkve s početkom u 10:00 sati. 

Turnir se igra u parovima te se boduje za Alpe Adria cup, a na istom će sudjelovati pljočkari iz Republike Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

S turnirom započinje ovogodišnja Kulturno vjerska manifestacija "Dani sv.ILIJE 2019", a organizator turnira je Pljočkarski klub Bosansko Grahovo.

Pljočkanje je pučka arhaična igra koja se igra na otvorenom, na livadi ili cesti, uglavnom na polju kad se čuvala stoka. Od stare pastirske igre i razonode pastira danas se pljočkanje razvilo u pravo organizirano sportsko natjecanje s pisanim pravilima.

Najčešće su igrali dječaci, a ponekad djevojčice. Podaci s terena ukazuju na raznolikost termina koji se koriste za ovu igru: pljočkanje, pločkanje, prahćanje, pljočka, i na nekoliko varijanta ove igre. Igra je zabilježena u Istri, Dalmaciji, Hercegovini, dinarskom dijelu Bosne.

Zabilješku o ovoj tradicijskoj igri i na našim područjima donosi prof.Slavko Galiot u knjizi Hrvati Dinare kao igri koju su igrali naši stari.

Pljočkarski klub "Bosansko Grahovo" osnovan je 2015.godine, a u ovoj godini primljen je u članstvo Europske asocijacije tradicijskih igara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.