Sanjin Musa

Idući tjedan početak distribucije cjepiva protiv sezonske gripe

Foto: shutterstock
Idući tjedan početak distribucije cjepiva protiv sezonske gripe
20.10.2022.
u 16:40
Pogledaj originalni članak

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa najavio je za idući tjedan početak distribucije cjepiva protiv sezonske gripe na području Federacije BiH.

- Zavod za javno zdravstvo FBiH distribuira cjepiva protiv sezonske gripe za potrebe zdravstvenih radnika jer su prepoznati kao važna ciljna skupina, a početkom idućeg tjedna bit će distribuirane županijskim zavodima potom i drugim zdravstvenim ustanovama. Također, u nadležnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo, odnosno županijski fondova zdravstvenog osiguranja, je cjepivo protiv sezonske gripe za potrebe stanovništva - naglasio je za Fenu dr. Musa.

Kako je pojasnio, ovisno od sezone i spram potreba, nabavlja se 40.000 do 50.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe za potrebe stanovništva u Federaciji BiH. 

Cjepivo protiv sezonske gripe preporučuje se prvenstveno za rizičnu populaciju, prema medicinskim indikacijama posebno osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim oboljenjima i različitim tipovima imunosupresije.

- Ove godine možemo očekivati aktivnost sezonske gripe, prije svega zbog toga što su javnozdravstvene mjere primjenjivanje za vrijeme pandemije COVID-19 relaksiranije, navikli smo živjeti s prisustvom COVID-19, a i dalje se provodi aktivan nadzor. Prema prvim testiranjima, kod nas još nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe, ali u Europi je već potvrđena gripa tipa A i B, dominantno podtip A(H3) - naglasio je Musa. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.