analitičari centralne banke bih

Iduće godine usporavanje inflacije oko jedan posto zbog ekonomije

Iduće godine usporavanje inflacije oko jedan posto zbog ekonomije
22.12.2020.
u 21:59
Pogledaj originalni članak

Ekonomska kriza prouzročena pojavom koronavirusa u sljedećoj, 2021. utjecaj će i na stopu inflacije koja, prema tvrdnjama ekonomskih analitičara iz Centralne banke BiH, ne bi trebala prijeći prag od jedan posto. Razlog tome je, kako tvrde, opće usporavanje gospodarske aktivnosti i potražnje, što se izravno odražava na vrlo blagi očekivani rast cijena, piše Večernji list BiH. 

Gospodarstvo i rast

“Za 2021. očekivanja su da će inflacija iznositi 1%, što indicira da se ne očekuju znatniji inflatorni pritisci. Postojeći aranžman monetarne politike najvećim dijelom omogućio je održavanje niske inflacije, što je jedan od preduvjeta za održiv gospodarski rast. Istraživanja inflacijskih očekivanja važna su za praćenje gospodarskih zbivanja. Uobičajena je praksa da središnje banke nadgledaju inflacijska očekivanja kako bi na temelju toga mogle intervenirati i održavati stabilnu inflaciju. Na preporuku Europskoga povjerenstva Centralne banke BiH započeo je polugodišnja istraživanja inflacijskih očekivanja. Prikupljanje i analiziranje podataka prvenstveno se odnosi na inflacijska predviđanja stručnjaka financijskoga sektora u BiH za tekuću i sljedeću godinu. Centralna banak BiH nastavit će, u suradnji s bankama i osiguravajućim društvima, redovito provoditi ova istraživanja i objavljivati rezultate kako bi se transparentno komuniciralo s javnošću i očuvala vjerodostojnost monetarne politike”, stoji u izvješću. Pojava koronavirusa i loše ekonomske posljedice koje idu s tim virusom u mnogome su izmijenile projekciju koju su ranije iznijeli u Direkciji za ekonomsko planiranje BiH i koja je trebala biti oko 1,5 posto. Ovakvu prognozu za nešto veću inflacijsku stopu iznijeli su u Direkciji za ekonomsko planiranje BiH u svojim projekcijama ekonomije u BiH od 2019. do 2021. u kojoj procjenjuju i poskupljenje roba zbog trenda poskupljenja energenata, pogotovo nafte i naftnih prerađevina na svjetskom tržištu. Dok zemlje u okruženju, kako tvrde u Direkciji za ekonomsko planiranje, napreduju u poboljšanju poslovnog ozračja koje će privući investitore i olakšati im poslovanje, BiH nije puno uradila po pitanju poboljšanja poslovne klime, što pokazuje i izvješće Doing Business 2020. gdje je BiH iz godine u godinu najlošije rangirana.

Odbijaju se investitori

Najlošije je ocijenjena u kategoriji započinjanja poslovanja, 184. mjesto od 190 zemalja, i dobivanju građevinskih dozvola, 173. mjesto od 190 zemalja. Najbolje je ocijenjena u provođenju prekogranične trgovine, 27. mjesto od 190 zemalja. Prema posljednjim podacima, da bi se registrirala tvrtka ili posao u BiH potrebno je proći kroz 13 procedura za koje je potrebno 80 dana. Ništa lakše nije ni s dobivanjem građevinske dozvole i priključka za struju, gdje se za građevinsku dozvolu mora proći kroz 17 procedura za koje je potrebno 180 dana i za priključak za struju pet procedura u trajanju od 69 dana. Uz ovakve procedure BiH odbija i domaće i strane investitore. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.