Ne pretjerujte

Iako je žumanjak pun hranjivih tvari, previše jaja vam može štetiti: Evo zašto

Iako je žumanjak pun hranjivih tvari, previše jaja vam može štetiti: Evo zašto
29.05.2021.
u 10:22
Pogledaj originalni članak

Ljudski organizam ima višestruke koristi od konzumiranja jaja, no njihova pretjerana konzumacija može organizmu napraviti više štete nego koristi.

Većina se dobrih hranjivih tvari iz jaja nalazi u žumanjku koji, između ostalog, sadrži 'blagotvorni' lutein: antioksidant iz skupine karotenoida koji je - premda se ne ubraja u vitamine - ključan za normalno funkcioniranje i zdravlje očiju, jer smanjuje šansu za razvoj mrene i popravlja simptome makularne degeneracije (bolesti mrežnice) koja se javlja u starijoj životnoj dobi...

Uz lutein, žumanjak jaja ima i hrpu drugih hranjivih sastojaka poput B vitamina, selena i fosfora. Ipak, njihova prevelika konzumacija ima i jednu lošu stranu koju je teško zanemariti: naime svako jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola i dosta zasićenih masti, a jedno i drugo podiže rizik za oboljenje od raznih srčanih bolesti.

Studija iz 2010. objavljena u Canadian Journal of Cardiology otkrila je tako da ljudi koji redovito jedu jaja imaju skoro 20 posto veći rizik za nastanak brojnih kardiovaskularnih smetnji...

Dobra je stvar što, kako su pokazala neka istraživanja, kolesterol koji u tijelo unesemo direktno iz namirnice, neće nužno uzrokovati i porast razine kolesterola u krvi - jer jetra prilagođava njegovu količinu i pomaže u njegovoj regulaciji. To je, navodi istraživanje, najvjerojatniji razlog zašto većini ljudi razina kolesterola u krvi uopće ne naraste nakon što pojedu jaja.

Studije su čak pokazale da 70 posto ljudi nakon konzumiranja jaja nema višu razinu kolesterola nego prije, dok je kod preostalih 30 posto ispitanika ona blago porasla...

Za one koji se sad pitaju koje su to količine jaja zdrave i prihvatljive, portal Eat This piše da nam dva jaja dva do tri puta tjedno ne bi trebala uzrokovati nikakve probleme : dok sve više od toga može biti uzrok povišenih masnoća u krvi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.