Svečana ceremonija

I službeno otvoren vrtić ‘Sunčani most II’ u Livnu

06.05.2017.
u 14:00
Pogledaj originalni članak

Premda je u funkciji već šest mjeseci, svečana ceremonija otvorenja Multietničkog inkluzivnoga dječjeg vrtića “Sunčani most II” Livno upriličena je ovih dana u nazočnosti donatora i svih onih koji su potpomogli njegovo osnivanje. Plod je to dobre suradnje lokalne samouprave i austrijske humanitarne organizacije “Diakoniewerk”. Vrtić je primjer kvalitetnog rada s djecom s poteškoćama u razvoju, a svoja vrata otvorio je i djeci iz socijalno ugroženih obitelji. Tako svako peto dijete ima neku poteškoću, a sedmero djece iz socijalno ugroženih obitelji besplatno pohađa vrtić. Među njima je i malena Šejla čija majka Mersija za vrtić i osoblje ima samo riječi hvale: “Moja se curica osjeća dobro i stvarno voli ovaj vrtić, tu uživa, igra se s prijateljima. 

Promijenila se potpuno kako ide u vrtić, gotovo 99%. Stvarno imam samo riječi hvale za tete i vrtić. Takvo što bilo je potrebno našem gradu.” Tina Mihaljević, ravnateljica vrtića “Sunčani most II”, kazala nam je da trenutačno imaju 34 djece, kao i još upisane koja će krenuti idućih mjeseci. Uz roditelje, zadovoljni su i osnivački, kao i oni koji su pomogli da se zgrada bivšeg Zavičajnoga muzeja uredi za djecu. Među njima je i naš stari znanac iz UNDP-a Vahidin Ogrešević: “Drago nam je što se objekt koristi u onu svrhu za koju je planiran. Gradonačelnik Luka Čelan, uz zahvalu svima koji su bili angažirani u realizaciju projekta, istaknuo je kako je on još jedan dobar pokazatelj uspješnosti zajedničkog angažmana, gdje je Livno pokazalo da zajedno s drugima može realizirati određene stvari na dobrobit svih građana, a u ovom slučaju posebno onih najmlađih. To mišljenje dijeli i premijer HBŽ-a Draško Dalić koji je istaknuo kako nije bilo lako osigurati sudjelovanje Vlade u tome, ali i cijelom nizu drugih projekata realiziranih s UN-ovim agencijama, no da su i oni, ali i vrtić, pokazali svima koji su mislili drukčije, da se združenim snagama puno toga može postići. Stoga smo pitali glavnog krivca za postojanje ovakve ustanove hoćemo li u nekom drugom dijelu BiH imati uskoro “Sunčani most III”. “To je vrlo moguće. 

Ako dobijemo poziv za suradnju, moguće da se počnu i novi projekti, ali također i drugi socijalni projekti. Diakoniewerk u Austriji radi sa starijim ljudima, s onima s posebnim potrebama i djecom, zdravstvenim ustanovama. Moguće je”, kazao nam je Heinz Thaler, član UO Diakoniewerka. Za obnovu zgrade Općina Livno Vlada HBŽ-a i UNDP-a utrošili su 250.000 KM, opremu za igralište osigurao je UNICEF, a otvaranjem vrtića osigurano je šest radnih mjesta. Brojne goste i uzvanike djeca su razveselila prigodnim programom, a na kraju su u zrak pustili balone želja.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.