poseban videosastanak

Hrvatsko pitanje i proširenje EU-a pred najmoćnijom EU grupacijom

30.04.2020.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

- Politika proširenja EU-a bila je jedno od najuspješnijih oruđa za postizanje stabilnosti i mira našeg kontinenta, a prijatelji sa zapadnog Balkana su zemljopisno, povijesno i ekonomski najbliži partneri - poručio je, između ostaloga, predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Donald Tusk u pismu koje je uputio predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, a u kojemu ga poziva na videosastanak čelnika EPP-a zapadnog Balkana, doznaje Večernji list BiH.

Sastanak će se održati u srijedu, 6. svibnja, i to prije nego što započne videokonferencija čelnika EU-a i zapadnog Balkana, koju organizira hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ipak važna godina

U kontekstu BiH u fokusu moraju biti preporuke koje se moraju provesti na svim razinama vlasti, poštivanje Mehanizma koordinacije i ustavne nadležnosti razina vlasti, a s sve u cilju dobivanja statusa kandidata. Tusk je naglasio kako odluka s početka ove godine da se s Albanijom i Sjevernom Makedonijom konačno otvore pregovori o pristupanju EU znači i pozitivan signal cijeloj regiji.

- Međutim, pandemija COVID-19 imala je u EU, ali i u jugoistočnoj Europi, remetilački učinak na živote naših ljudi i ekonomije. Kriza s COVID-19 zahtijeva paneuropsko jedinstvo i solidarnost - kazao je Tusk, ukazavši pritom na značaj politike proširenja Europske unije, a posebice važnost zemalja Balkana.

U kontekstu zajedničkih izazova on je naveo kako isti ne prestaju na granicama te kako je potrebno još mnogo toga učiniti da te zemlje ispune kroz proces reformi niz kriterija, počevši od jačanja vladavine zakona, borbe protiv korupcije, ojačavanja neovisnosti pravosudnih sustava i poboljšanja dobrosusjedskih odnosa. Ono što je važno kad je riječ o obvezama koje treba ispunjavati jest i činjenica da je Tusk upravo ovu godinu označio posebnom za regiju zapadnog Balkana.

S obzirom na snagu Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, raste i značaj čelnika ove političke grupacije u kontekstu proširenja Unije. Tusk je upravo stavio naglasak na ovu činjenicu kazavši kako je odlučio dovesti čelnike EPP-a iz Europske unije i zapadnog Balkana na ovu konferenciju, a sve kako bi dobili najnovija saznanja o državama regije te kako bi se otvoreno razgovaralo o EU perspektivama zemalja zapadnog Balkana.

Proaktivna politika

Ovaj će događaj, poručio je, potvrditi jedinstvenu i snažnu podršku EPP-a za regiju. S obzirom na utjecaj EPP-a, bit će izuzetno važno da čelnici ove najsnažnije europske političke grupacije iz prve ruke čuju o političkim problemima i zastojima u BiH, a posebice u kontekstu narušavanja Ustavom zajamčenih prava jednog naroda - onog hrvatskog koji je jedini dosljedan u stavu kako BiH mora biti zemlja u kojoj će se svaki od triju naroda osjećati ugodno.

Znanstvene konferencije, detaljno razrađeni zakonski prijedlozi koji za cilj imaju harmonizaciju međunacionalnih odnosa samo su jedan dio proaktivne politike Hrvata u BiH koja, nažalost, ne uspijeva dobiti potrebnu otvorenost i spremnost kod drugih. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kao i HNS stalno pozivaju na dogovor o BiH kao domovini triju jednakopravnih naroda te na ispunjavanje europskih standarda koji uključuju poštivanje izborne volje i legitimiteta.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.