Izjašnjavanje

Hrvatskim braniteljima po 200 KM

Hrvatskim braniteljima po 200 KM
09.05.2019.
u 07:00
Čekaju se županijske skupštine, idućeg tjedna odgovor kada će razvojačeni branitelji dobiti zakon
Pogledaj originalni članak

Skupštine županija trebale bi se uskoro izjasniti o nacrtu Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, a koji će, nakon duljeg razdoblja, uvesti nekoliko jasno definiranih prava, počevši od braniteljskog dodatka, prava na liječenje, zdravstvenog osiguranja za sve razvojačene branitelje i članove njihovih obitelji, pa do prednosti u zapošljavanju, piše Večernji list BiH.

Ukupan broj prava je 16, a osim nabrojanih posebno je značajno uvođenje egzistencijalne novčane naknade za razvojačene branitelje koji su stariji od 57 godina života, a koji nemaju mirovinu ili plaću, imaju najmanje 12 mjeseci sudjelovanja u oružanih snagama i imaju najmanje 12 mjeseci provedenih na zavodu za zapošljavanje. Ova prava navode kako bi jedan mjesec sudjelovanja u oružanim snagama iznosio pet maraka, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM.

Podijeljene nadležnosti

Nacrtom je propisano ostvarivanje prava na svim razinama vlasti (općina, grad, županija, Federacija), a za njegovu provedbu nužna su financijska sredstva u iznosu od 50,000.000 KM na godišnjoj razini. Iz Vlade su već ranije objasnili kako je analizom stanja razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u sustavnim evidencijama Zavoda za zapošljavanje, MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno kako bi pravo, po ovom zakonu, moglo ostvariti oko 20.000 razvojačenih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe. Ako bude veći broj korisnika od procijenjenoga broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, tromjesečno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Podrška udruga

Ako skupštine županija prihvate nacrt u čijoj je izradi sudjelovala radna skupina sastavljena od predstavnika vlasti i branitelja te ako slijedom toga Vlada definira i konačan prijedlog, to bi značilo kako su otvorena vrata da zakonsko rješenje o pravima razvojačenih branitelja stupi na snagu od srpnja, a što je će donijeti dobre vijesti za brojne pripadnike braniteljske populacije koji su do sada bili bez prava.

Prema dostupnim informacijama, ako Skupštine iznesu svoje mišljenje do kraja ovog tjedna, već početkom idućeg ponovno će zasjedati radna skupina za usuglašavanje prijedloga Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji na kojoj bi se trebao napraviti jedan rezime do sada urađenog posla.

Kada je pak riječ o stavovima udruga branitelja, one su u potpunosti na tragu toga kako ovo pitanje treba riješiti na zadovoljstvo razvojačenih branitelja. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a Herceg Bosne Nikica Tomić kazao je u izjavi za Večernji list kako udruge HVO-a u potpunosti podržavaju donošenje zakona koji će regulirati prava razvojačenih branitelja te takav stav zastupaju od početka.

Podsjećamo, nešto ranije ministar za pitanje branitelja Salko Bukvarević održao je sastanak sa županijskim ministrima za braniteljska pitanja i predstavnicima radne skupine koju je Vlada FBiH imenovala za izradu realnog i provodivog Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Bukvarević je tom prilikom rekao kako je ovo redovita procedura usuglašavanja između federalnog i županijskih ministarstava te kako imaju opredjeljenje svih ministara da je evidentna potreba donošenja zakona i da će svatko sa svoje strane dati doprinos da dobiju što bolji tekst koji je provodiv i na terenu.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.