Odbor za vanjske poslove EP

Hrvatski europarlamentarci pozvali na izmjene Izbornog zakona u BiH

Hrvatski europarlamentarci pozvali na izmjene Izbornog zakona u BiH
15.03.2022.
u 19:07
Zovko upitala je što je potrebno za zakonsko održavanje izbora budući da ni proračun države još uvijek nije usvojen, a Čović je kazao da je za to neophodna izmjena Izbornog zakona te je izrazio uvjerenje da će se to i dogoditi.
Pogledaj originalni članak

Nekoliko članova Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske istaknulo je na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove tog parlamenta važnost izmjenama Izbornog zakona i pozvali na to da se osigura Hrvatima u Bosni i Hercegovine da biraju svoj legitimnog predstavnika.

Na današnjoj sjednici jedna od sesija bila je posvećena stanju u BiH kada su se Odboru obratili predsjedatelj i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić te Šefik Džaferović i Milorad Dodik kao i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Članica EP-a Željana Zovko upitala je što je potrebno za zakonsko održavanje izbora budući da ni proračun države još uvijek nije usvojen, a Čović je kazao da je za to neophodna izmjena Izbornog zakona te je izrazio uvjerenje da će se to i dogoditi.

- Želimo primijeniti sve europske vrijednosti ljudskih prava i implementirati odluke Europskog suda za ljudska prava te pozivam da se to dalje ne blokira - podvukao je Čović.

Članovi EP-a Sunčana Glavak odbacila je poređenje Hrvatske s Rusijom i njenom invazijom na Ukrajinu dok je Tomislav Sokol upozorio da 59 posto Hrvata u BiH su građani Europske unije što se nikako ne smije zanemariti.

Nart Javier također član Europskog parlamenta upozorio je da BiH ima složenu strukturu koja je teško održiva, a on kao i nekoliko još govornika su upozorili da bez dogovora i unapređenja političkog sustava mladi će i dalje napuštati zemlju.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da se u EP-u namjerno koristi odrednica muslimani, a ne Bošnjaci čak i čak islamska država jer su to pokušaji da se Europa uplaši muslimanima i da se tako završe namjere koje su započeli oni koji su vladali ranije.

Istaknuo je da je neobično važno imati dobre odnose s Hrvatskom kako bi se zajednički i na dobrobit BiH riješila od ključnog značaja.

Nakon zaključnih obraćanja okončana je današnja sesija posvećena BiH pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.