Vijeće ministara

Hrvatske ministre nadglasali SDA i SDS o zakonu koji su napisali stručnjaci

Hrvatske ministre nadglasali SDA i SDS o zakonu koji su napisali stručnjaci
22.03.2018.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Umjesto dogovora da ministarstva pravosuđa odnosno sigurnosti BiH naprave prijedloge izmjena Zakona o kaznenom postupku te izmjena Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, hrvatski ministri iz HDZ-a preglasani su u Vijeću ministara te se pokušalo spriječiti da izmjene koje su stigle iz Ministarstva kojemu je na čelu Josip Grubeša uopće ugledaju svjetlo dana, piše Večernji list BiH. Zbog toga su se dva prijedloga izmjena Zakona o kaznenom postupku našla na dnevnom redu obaju domova Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Teške posljedice

Bošnjački predstavnici zamislili su najprije da to bude samo prijedlog SDA u Zastupničkom domu, ali je istodobno na sjednici Doma naroda drugi prijedlog predložio supredsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak. U Zastupničkom domu izglasano je da prijedlog SDA ide po hitnom postupku, dok su izaslanici Doma naroda prihvatili da se Čolakov zakon uvrsti u dnevni red. Ustavni sud BiH donio je presudu po apelaciji predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto ističući da pojedine odredbe Zakona o kaznenom postupku BiH ugrožavaju osnovna ljudska prava. Zadužio je Parlamentarnu skupštinu BiH promijeniti te odredbe nakon čega Vijeće ministara u paketu priprema izmjene Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i Zakona o kaznenom postupku. Zaduženja za to dobila su ministarstva pravosuđa te sigurnosti. Uspostavljena je radna skupina od Ministarstva pravosuđa BiH, entitetskih ministarstava, Pravosudnoga povjerenstva Distrikta Brčko i Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV). Radna skupina je radila pola godine na izradi nacrta zakona, usuglasili su se na kraju, dostavili odluku i taj je prijedlog ministar Grubeša uputio na ocjenu potrebnim institucijama. 
- Dobio sam sva relevantna mišljenja koja su bila potrebna. Zakon je bio na javnim konzultacijama i nije bilo nikakvih primjedbi te je takav upućen Vijeću ministara. Na sjednici Vijeća ministara dogodilo se to da kolege nisu željeli da se tako pripremljen zakon nađe na dnevnom redu - rekao je Grubeša. Inzistirao je da se nacrt uvrsti na dnevni red, da se čuje koji su nedostaci u pitanju te da se utvrdi mogu li se eventualno izmijeniti. 
- Znamo da nam prijeti brisanje tih stavki i znamo da bi se to jako loše odrazilo na pravni sustav BiH i sve procese koji se vode po postojećim zakonima. Zato sam inzistirao jer smo u stisci s vremenom da zajednički popravimo eventualne nedorečenosti i uputimo ga u daljnju proceduru - dodao je ministar Grubeša.

Prevareni

Ministri iz reda SDA glasovali su protiv uvrštavanja zakona u proceduru. Grubeša ih je izravno upitao rade li to zato što je prijedlog Kluba SDA u Parlamentu već bio u proceduri, no odgovori nisu bili izravni. 
- Jedna vrlo bitna činjenica je u svemu ovome, a to da je Zakon o OSA-i u istom statusu. Prije nego što smo razgovarali o uvrštavanju Zakona o kaznenom postupku na sjednicu Vijeća ministara, razgovarali smo o Zakonu o OSA-i i konsenzusom smo donijeli odluku da taj zakon bude na dnevnom redu. No, kada je došao Zakon o kaznenom postupku na dnevni red, tada su ministri iz HDZ-a bili preglasani - istaknuo je ministar Grubeša. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.