Zašto su uložili amandmane

Hrvati traže povećanje mirovina u FBiH

Hrvati traže povećanje mirovina u FBiH
29.04.2017.
u 10:25
Pogledaj originalni članak

Hrvatski izaslanici u federalnom Domu naroda ponovno su uložili dva amandmana na prijedlog izmjena Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH ustajući protiv prijedloga Vlade FBiH i već prihvaćenog prijedloga u Zastupničkom domu jer bi doveo do smanjenja visine mirovine i diskriminiranja budućih umirovljenika. Prema priopćenju iz Kluba Hrvata Doma naroda, taj dom je posljednji filtar prije donošenja bilo kojeg zakonskog rješenja, zbog čega su odlučili reagirati te “nikada neće odustati od pokušaja amandmanskog popravljanja zakona koji se nađu pred izaslanicima tog doma”.

Stav i Svjetske banke

“Posebno smo bili i ostajemo angažirani na donošenju što kvalitetnijeg Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju FBiH, koji je jedan od (s)ustavnih zakona u Federacije BiH, a odnosi se na jednu od najosjetljivijih kategorija stanovništva - umirovljenike”, navodi se u priopćenju. Pri tome su se, prije svega, vodeći računa o financijskoj stabilnosti Zavoda MIO, koju amandmanom o povećanju boda s 13,6 na 14,3 “ne bi ugrozili, što su nam potvrdili stručnjaci Svjetske banke, kao i dio čelnika samog Zavoda MIO”, iz Kluba Hrvata fokusirali na otklanjanje svakog oblika diskriminacije korisnika Zavoda. “Predloženim amandmanima, želja nam je otkloniti mogućnost diskriminacije budućih u odnosu na postojeće umirovljenike te osiguranjem zajamčene mirovine ispraviti nepravdu prema onima koji su odradili puni radni vijek te će sa 65 godina života imati 40 godina staža. Izjednačiti ih sa zaposlenima koji su ostvarili značajno manji broj godina staža, 15 ili 20, bilo bi nekorektno. U najkraćem, suština amandmana koje je Klub Hrvata uložio na Zakon MIO je otklanjanjem bilo kojeg oblika diskriminacije popraviti Zakon prije njegova donošenja”, dodaju iz Kluba Hrvata u Domu naroda. Objasnili su kako je posljednja sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta radi ostavljanja prostora Vladi FBiH za razmatranje svih prijedloga koji će popraviti ponuđeni tekst zakona, ne samo onih koji dolaze iz Kluba Hrvata.

Korektiv vlasti

“Povod prekidu posljednje sjednice Doma naroda upravo su dodatna usuglašavanja oko Zakona o MIO, a ne politička kriza. Iznijeti svoj stav, mišljenje i prijedlog na bilo koji predloženi zakon koji se nađe u parlamentarnoj proceduri posao je nas izaslanika za koji su nam legitimitet dali naši birači, građani Federacije BiH. Zastupanje njihovih interesa interpretirati kao političku krizu krajnje je nekorektno i neodgovorno”, dodali su hrvatski izaslanici u priopćenju.

Najavili su da će, unatoč ovako iznesenim neistinama plasiranim u pojedinim medijima, Klub Hrvata ostati istrajan u traženju i predlaganju načina kako poboljšati svaki zakon koji budu donosili, svjesni da je upravo rasprava u Domu naroda posljednja prilika za poboljšanje zakonskih rješenja koja će utjecati na živote svih naroda i građana u Federaciji BiH, zaključuje se u priopćenju hrvatskog Kluba. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.