Bojan Domić, ministar obrazovanja SBŽ-a i predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik

Hrvati središnje Bosne su se 2018. izborili za zaštitu, ponovno nas čeka ista zadaća

Hrvati središnje Bosne su se 2018. izborili za zaštitu, ponovno nas čeka ista zadaća
26.08.2022.
u 18:00
Domić se u intervjuu za Večernji list osvrnuo na najznačajnije projekte iz područja svojega resora, ali i drugih, kada je riječ o proteklom razdoblju
Pogledaj originalni članak

Hrvati u Srednjobosanskoj županiji, zahvaljujući dobroj političkoj zastupljenosti u institucijama vlasti, a napose paritetom u županijskoj Vladi, uspijevaju izgraditi zaštitni mehanizam koji ih čuva od preglasavanja i nametanja odluka, a u takvoj situaciji mnogo je lakše i realizirati brojne gospodarske projekte.

Ovo je ocjena koju je u intervjuu za Večernji list iznio Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Srednjobosanske županije i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik, a koji se tom prilikom osvrnuo na najznačajnije projekte iz područja svojega resora, ali i drugih, kada je riječ o proteklom razdoblju. Počevši od besplatnih udžbenika, kao i konstantnog ulaganja u škole, pa do infrastrukturnih projekata kao i onih koji se tiču zdravstva - niz je aktivnosti u kojima je Vlada županije pokazala kako u stabilnoj političkoj atmosferi može odgovoriti izazovima i zadaćama.

Večernji list: Na izmaku smo mandata ove županijske Vlade. Možete li se osvrnuti na odnose u proteklom razdoblju, a napose one međunacionalne?

- Odnosi su bili relativno dobri iako su naravno i ukupni odnosi u Federaciji i državi utjecali na odnose u središnjoj Bosni. Ono što se pokazalo kao dobro i što je karakteristika odnosa na ovom prostoru jest činjenica da smo mi Hrvati ovdje svojim rezultatom 2018. omogućili ono što Hrvati na nekim drugim prostorima, nažalost, nemaju, a to je da imamo institucionalnu zaštitu, prvenstveno unutar Vlade. Imamo 5 ministara od ukupno 9, a samim time stvorila se ravnoteža, što u praksi znači da nije donesena ni jedna odluka koja bi išla protiv interesa Hrvata. Naravno, bilo je određenih blokada i stvari koje nisu išle dinamikom i brzinom koja je bila očekivana. Ali, generalno, pokazalo se da je situacija u kojoj su Hrvati zastupljeni u vlasti, gdje imaju određen paritet, jamac da neće biti preglasavani i majorizirani.

Večernji list: Koliko su zapravo tako stabilizirani politički odnosi, a uvjetovani činjenicom da su se Hrvati izborili za dobru poziciju, rezultirali i učinkovitijim pristupom nekim gospodarskim temama?

- To je sigurno utjecalo u većoj mjeri. Imamo dosta stvari za koje možemo reći da smo ih završili, a odnose se na gospodarske tijekove u županiji. Ako imaš institucionalnu zaštitu, time zapravo odvraćaš nekoga tko se misli baviti temama poput preglasavanja i nametanja odluka. Ovdje su naši partneri Bošnjaci, dakle, bili upućeni na dogovor i kompromise, tako da smo na taj način odlučivanja postigli dosta. Nije bilo velikih blokada.

Večernji list: Jeste li zadovoljni ispunjenjem zacrtanih ciljeva kada je riječ o radu Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa?

- Možemo biti zadovoljni urađenim. Očuvali smo nastavni plan i program na hrvatskom jeziku, a rješavamo i neka druga pitanja, primjerice, kupljeno je zemljište i počinje izgradnja škole po hrvatskom nastavnom planu u Fojnici, kao i vrtića. Istodobno, završavamo velike projekte kao što je sportska dvorana u Jajcu u Osnovnoj školi 13. rujan, a u Bugojnu smo blizu rješenja da jedan objekt stavimo u funkciju. Već drugu godinu osigurali smo besplatne udžbenike, opremamo škole... Kada su u pitanju predškolski odgoj i obrazovanje, u ove smo četiri godine predškolskim ustanovama dali oko milijun maraka. To je iznos koji nije dostignut od kada postoji ova županija. Od ove jeseni počinjemo i s projektom subvencioniranja roditelja, odnosno određenih kategorija koje imaju djecu u vrtićima.

Večernji list: Koliko je rad drugih resora u Vladi, kao i institucija, pridonio rješavanju problema na terenu?

- Kao primjer bih izdvojio podatak da smo riješili pitanje suda u Vitezu, odnosno kupljena je zgrada. U kontekstu zdravstva svakako treba naglasiti kako smo u ovom mandatu završili šestu lamelu, a pritom se prave planovi i za sedmu. Istodobno, dobrim smo dijelom sanirali dugove kada je riječ o bolnici u Jajcu. Ova Vlada riješila je i jedan dio regionalnu putova, prema Kreševu... Kada sve zbrojimo, imamo što za reći i pokazati. Naravno, treba ukazati i na činjenicu da smo zabilježili i rast javnih prihoda. Zaposlenicima u prosvjeti, zdravstvu za ove je četiri godine plaća rasla gotovo 30 posto.

Večernji list: Jasno je kako je dobro i detaljno planiranje važan preduvjet realizacije zacrtanih ciljeva. Koji su prioriteti u radu u idućem razdoblju?

- Moramo nastaviti raditi u kontekstu ispunjavanja svega planiranog, a kada je riječ o Hrvatima na ovom prostoru, moramo očuvati institucionalnu zaštitu, odnosno imati najmanje 10-11 zastupnika u Saboru Srednjobosanske županije. Pokazuje se da tamo gdje Hrvata nema u institucijama vlasti, da i oni nestaju. Vrijedi i drugačiji zaključak - gdje god su Hrvati dio vlasti kroz legitimne predstavnike tu opstaju. Nama je stoga ovdje na prostoru središnje Bosne imperativ održati poziciju u kojoj odlučujemo. S druge pak strane, kada je riječ o gospodarskim tijekovima, moramo zadržati mlade ljude na ovom prostoru. Cilj je zaustaviti trendove, a od središnje Bosne napraviti područje na kojem će mladi poželjeti razvijati svoje biznise i graditi budućnost. Sve što radimo ide u smjeru da ljudi žive ugodnije i bolje. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.