Izborna reforma

Hrvati se na razgovorima u Sarajevu neće odreći konstitutivnosti iz Daytona, traže dvije izborne jedinice

Hrvati se na razgovorima u Sarajevu neće odreći konstitutivnosti iz Daytona, traže dvije izborne jedinice
18.03.2022.
u 09:30
Pogledaj originalni članak

Razgovori o izbornoj reformi nastavljeni su jutros u zgradi Izaslanstva Europske unije u BiH između hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Tijekom jučerašnjeg dijela bošnjački političari i međunarodni diplomati inzistirali su na rješenjima o ukidanju konstitutivnih naroda iz Ustava kroz izbor članova Predsjedništva, te rješenjima koja su protivna Daytonskom mirovnom sporazumu i na njima ne inzistiraju presude Europskog suda za ljudska prava. 

Ovi potezi očito su jedino usmjereni kako bi se zadovoljila bošnjačka strana kako pred svojim biračkim tijelom ne bi bila predstavljena kao izdajnička. No, problem je što su godinama sttranke iz Sarajeva obmanjivale vlastiti narod s tvrdnjama kako će izborna reforma dovesti do ukidanja Daytona, konstitutivnih naroda, legitimnog političkog predstavljanja. Po tvrdnjama upućenih strategija bošnjačkih pregovarača je u suštini da se ne dogodi dogovor, a da se za propast optuže Hrvate. Hrvatski stavovi u razgovorima nisu se promijenili od Neuma. 

Pregovarači iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Neće pristati na ukidanje konstitutivnosti i rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Kada bi se to dogodilo BiH posve sigurno ne bi mogla preživjeti bez Hrvata u slučaju da se ovaj narod eliminira iz vlasti. U slučaju pak da se pokušaju nemetnuti rješenja koja bi značila dalje dokidanje prava Hrvata iz Daytona kao ravnopravnog konstitutivnog naroda s brisanjem tih odredbi iz Ustava, hrvatski predstavnici bi zatražili povratak na režim prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma. 

Zbog toga smatra se kako je jedino rješenje oko izbora članova Predsjedništva BiH uspostava dvije Izborne jedinice. Valja reći kako je Venecijanska komisija potvrdila da su apsolutni europski standard rješenja s dvije izborne jedinice, kao i legitimno političko predstavljanje. Valja reći kako su Venecijanci jasno poručili i da hrvatska formulacija o biranju hrvatskog člana BiH Predsjedništva i drugih građana u potpunosti ispunjava sve presude Europskog suda za ljudska prava. U slučaju da ne bude dogovora o izmjeni Izbornog zakona, po stajalištu hrvatske strane izbori se ne mogu održati, niti će se rezultati takvih nelegalnih izbora moći provesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LO
lokve
13:54 18.03.2022.

HDZ ima svoju teritorijalnu organizaciju u Hagu, a jah sad su razasuti po drugim zemljama.

IJ
I ja tebi
10:27 18.03.2022.

Ili se dogovoriti kao ljudi da svatko bira svoga ili Herceg- Bosna . A oni koji laprdaju o nekakvoj građanskoj državi ili su došli s Marsa i neznaju gdje žive ili im je alkohol isprsi mozak kao Komšiču.

DE
debelacija
09:56 18.03.2022.

Točno! Hrvatska Teritorijalna Izborna Jedinica - HR Herceg-Bosna!!!