INTERVJU: VLADIMIR ŠOLJIĆ

HR Herceg Bosna bila je dio Owen-Stoltenbergova plana

HR Herceg Bosna bila je dio Owen-Stoltenbergova plana
28.08.2018.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

U povodu 25. obljetnice od utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne, nizom manifestacija danas se obilježava taj važni datum iz povijesti na koji su Hrvati ponosi. Jednako kao što su 1991. u praskozorje rata i na dan pada Vukovara odgovorili agresiji, tako su s Hrvatskom Republikom, tumači Vladimir Šoljić, pokušali zaustaviti rat i stradanja te u praksi provesti međunarodni Owen-Stoltenbergov plan o uniji triju republika.

Zašto je utemeljena Hrvatska Republika Herceg Bosna?

- To pitanje je na mjestu, a s druge strane, neshvatljivo je kako u javnost ne dopire istina. BiH se nalazila u ratu, stravičnom ratu. Jedino su Hrvati prihvaćali svaku inicijativu i prijedloge međunarodne zajednice od 1991. do 1995. Prvi su prihvaćali sve prijedloge i ostajali kod njih. Jedan od mirovnih prijedloga za prekid rata i uređenje BiH kao unije triju republika. To nije bio prijedlog Hrvata, nego međunarodne zajednice - Owen-Stoltenbergov prijedlog. Hrvati su ga prihvatili i počeli provoditi. Zato su teorije da su Hrvati smislili Hrvatsku Republiku kako bi srušili BiH i pripojili je Republici Hrvatskoj neutemeljene i lažne. Točno se zna kada je izašao prijedlog međunarodne zajednice i tko ga je prihvatio.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

US
una-sana
10:26 28.08.2018.

HRHB=UZP

VI
vitezovi
11:50 28.08.2018.

za unu sanu.......1993 zenica ..muslimanski sabor....osnivanje muslimanske republike bih...jel ti poznato......republike zasnovane na protjerivanju hrvata da bi se naselili tvoji uno sano..protjerani krajišnici...