Pojeftinjenje plina

Hoće li prijedlog Vlade ostati mrtvo slovo na papiru?

Hoće li prijedlog Vlade ostati mrtvo slovo na papiru?
08.11.2015.
u 06:15
Građani plaćaju veće račune zbog sumnjivih ugovora
Pogledaj originalni članak

Vlada Federacije BiH nedavno je razmatrala prijedlog odluke o davanju suglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina koji je po nekim procjenama trebao pojeftiniti za oko 15 posto. U međuvremenu, Vijeće Energetske zajednice usvojilo je sankcije prema BiH zbog neusvajanja drugog energetskog paketa iz oblasti plina, a sankcije će se primjenjivati godinu dana. BiH je jedina zemlja u regiji koja nema Zakon plinu. Zbog toga je regulacija plinskog sektora neusklađena jer samo postoje tzv. regulatori - ministarstva energetike u oba entiteta, a detalji uvoznih ugovora nisu javni. Pretpostavlja se kako je u pitanju niz sumnjivih ugovora vezanih uz kupnju plina, a po svemu sudeći, građani kroz račune plaćaju danak takvim malverzacijama.

Ugovori o djelu za odabrane

To se zorno vidi na primjeru poslovanja BH Gasa d.o.o Sarajevo, inače uvoznika ovog energenta. Na ime troškova plaća zaposlenim, u prošloj godini iskazana je cifra od 1,671.584 KM. Najviša plaća isplaćena je u iznosu od 3620 KM, a najniža 736 KM. Prosječno isplaćena neto plaća u prošloj godini iznosila je 1775 KM. Troškovi službenih putovanja zaposlenih iskazani su 45.209 KM, a odnose se na troškove dnevnica, smještaja i prijevoza za službena putovanja u zemlji i svijetu. S druge strane, ovo društvo nije postupilo po preporukama revizora koje se odnose na zaključivanje ugovora o djelu u skladu sa zakonskim propisima koji reguliraju navedenu oblast, i to za poslove koji nisu predviđeni postojećom sistematizacijom; imenovanje članova nadzornog odbora u skladu s odredbama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH; jasno definiranje pravilnikom o računovodstvu i računovodstvenim politikama, procedura i postupaka ispostavljanja faktura, praćenje naplate, prijenosa na sumnjiva i sporna potraživanja, ispravke nenaplaćenih potraživanja, otpisa potraživanja i utuženja kupaca; detaljno propisivanje internim aktima Društva, procedura, rokova i metodologije za utvrđivanje prodajnih cijena plina... Drugim riječima, građani kroz račune za plin osiguravaju visoke plaće zaposlenih u ovom društvu. Iz revizorskog izvješća šokantno zvuči zaključak da se ne može potvrditi vrijednost investicija tijekom iskazanih u financijskim izvješćima u iznosu od 40,862.422 KM koje se odnose se na izgradnju plinovoda Zenica - Travnik.

Investicija bez traga

Navedena ulaganja trebala su biti završena još krajem listopada 2013., ali do srpnja 2015. nije izvršen tehnički prijem, niti je pušten u funkciju. Za navedenu investiciju ne postoji niti je urađena distributivna mreža prema krajnjim potrošačima kojima bi se vršila isporuka plina.

Imajući u vidu naprijed navedeno, kao i neizvjesnost vezano uz osiguranje sredstava za okončanje investicije i upitan broj krajnjih korisnika - potrošača plina u današnjim uvjetima, ne može se potvrditi opravdanost i učinkovitost ulaganja u ovu investiciju. Zbog navedenog, Društvo je na datum bilance trebalo vršiti procjenu postoje li pokazatelji da je vrijednost navedene investicije umanjenja što nije učinjeno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.