mnogi zabrinuti

Hoće li doći do novog poskupljenja plina?

Hoće li doći do novog poskupljenja plina?
19.11.2021.
u 21:14
Skok cijene boce plina u domaćinstvima sa 20 na 30 maraka i auto plina na benzinskim cepkama za još 10 feninga novi je udar na ionako osiromašene kućne proračune
Pogledaj originalni članak

Odluka njemačke Federalne agencije da suspendira proceduru certificiranja za plinovod Sjeverni tok 2, koji je napravljen kako bi dopremao ruski plin u zapadnu Europu, prouzročila je novo poskupljenje plina. U Republici Srpskoj došlo je do drugog poskupljenja punjenja boca za domaćinstva u ovoj godini, ovaj put za 50 posto. Poskupio je i auto plin na benzinskim crpkama. Stoga sve sada zanima, može li se očekivati i poskupljenje prirodnog plina? 

Skok cijene boce plina u domaćinstvima sa 20 na 30 maraka i auto plina na benzinskim cepkama za još 10 feninga novi je udar na ionako osiromašene kućne proračune, javlja BHRT

U Udruženju građana „Don“ smatraju kako je poskupljenje od 50 posto nerealno i da treba provjeriti je li ispoštovana Uredba Vlade o ograničenju marži.
 
Izvršna direktorica Udruženja građana "Don" Murisa Marić kaže kako su građani očekivali, barem da tu bocu plina plaćaju nešto jeftinije. 

"Očekivali su građani da će uštedjeti, da ne moraju uključivati struju, ako već imaju ovaj energent, a evo to nekako pada u vodu jer je došlo na red da poskupi i plin“, kaže Marić.

Direktor „Krajinapetrola“ Milovan Bajić kaže kako je do povećanja cijena na crpkama došlo zbog povećanja ulaznih cijena. Na cijene, kako kaže, malo mogu utjecati i ne zna hoće li do kraja godine doći do novih poskupljenja.
 
„On je apsolutno vezan za kretanje cijena naftnih derivata, znači, kako poskupljuje nafta, poskupljuje i on. A drugo, psihološki trenutak i veza za ovu situaciju s prirodnim plinom. Grijanje, korištenje u industriji i domaćinstvima je dosta veće od tečnog naftnog plina, pojavljuje se njegov manjak, nedostatak i tržište čini svoje“, rekao je Bajić.

"Sigurno je da povećanja cijene plina za potrošače u Republici Srpskoj, neće biti do kraja ove godine", tvrdi direktor GAS RES-a Ljubo Glamoč. Ističe kako se koplja lome oko Sjevernog toka 2, gdje njemački regulator insistira na njihovoj zakonskog regulativi.

„Sigurno je da plin tim plinovodom neće u ovoj grijnoj sezoni biti dopreman u zapadnu Europu, a kapacitet tog plinoovoda je oko 53 milijarde, što znači da bi se dobrim dijelom nestašica prirodnog plina na tržištu zapadne Europe eliminirala.“

Do manjka plina u Europi došlo je i zbog preusmjeravanja plina iz Amerike, Sjeverne Afrike i Katara prema Kini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.