porez na prvu nekretninu

HNŽ ostao bez milijuna maraka zbog prijevara pri plaćanju poreza

HNŽ ostao bez milijuna maraka zbog prijevara pri plaćanju poreza
28.04.2018.
u 13:15
Pogledaj originalni članak

Skupština Zeničko-dobojske županije usvojila je inicijativu zastupnika Amila Buljubašića kojom se mladi do 35 godina starosti oslobađaju plaćanja poreza na promet nekretnina, a primjena dopunjenog Zakona o porezu na promet nekretnina počinje od svibnja, piše Večernji list BiH.

Za razliku od Sarajevske županije, gdje se porez mladima vraća u vidu mjesečnih rata, u Zeničko-dobojskoj županiji mladi će prilikom kupnje nekretnina biti odmah oslobođeni poreza na nekretninu ili zemljišnu parcelu. U županijama na području Hercegovine još uvijek se ne razmišlja o ovakvim promjenama zakona.

Kako nam je rekao dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović, ova županija je imala ove propise u vremenu od 2008. do 2011. godine, ali se pokazalo kako je sustav podložan zloporabama te je zbog toga ukinut.

Problem registra

- Mi nemamo jedinstveni registar nekretnina kako bismo sigurno znali je li netko kupio prvu nekretninu ili je već negdje vlasnik stana, kuće, zemljišta. Mnogi su koristili takvo stanje kako bi izbjegli plaćanje poreza i općine su trpjele velike gubitke zbog toga. Samo je Mostar u jednoj godini ostao bez dva milijuna maraka jer su svi koristili manjkavosti propisa kako bi izbjegli plaćanje poreza. Nakon toga smo odlučili povući ovu odredbu - rekao je jučer Martinović za Večernji list. Dodao je da u svakom slučaju podržava praksu oprosta plaćanja poreza na prvu nekretninu mladim ljudima, ali da je potrebno napraviti registar nekretnina kako bi se izbjegle moguće prijevare. S druge strane, Martinović dodaje kako će biti teško napraviti jedan takav registar jer malo je općina spremno ustupiti podatke kojima bi se služili na federalnoj razini.

Mladi traže rješenje

- Jako će teško doći do formiranja jedne takve baze podataka jer općine nisu spremne dokumentaciju prepustiti višim razinama vlasti. A ako se registar neće raditi na razini Federacije, onda on nema nikakav smisao. Mi imamo zahtjeve da uvedemo oprost spomenutog poreza, ali moramo smisliti rješenje koje će mladima omogućiti da ne plaćaju porez na prvu nekretninu, a istodobno onemogućiti ostalima da koriste ovu pogodnost. Već smo izgubili milijune maraka po ovoj osnovi i nećemo dopustiti da se ta situacija ponovi - poručio je Martinović. Inače, ovaj porez se plaća za pet posto od stvarne vrijednosti nekretnine. Znači, ako ste platili 100.000 maraka za stan, platit ćete 5000 KM poreza na nekretninu.

Upravo na ovom postotku država svake godine zarađuje desetke milijuna maraka, a sada neke županije opet ukidaju ove propise kako bi barem djelomično olakšale mladima kupnju nekretnine. Ipak, i dalje ostaje pitanje na koji način će kontrolirati radi li se doista o kupnji prve nekretnine ili podnositelj zahtjeva ima stan ili kuću u nekoj drugoj općini.

- Kada se bude moglo provjeriti iz Mostara, Tuzle ili Sarajeva ima li podnositelj zahtjeva za oprost poreza nekretninu npr. u Neumu ili Zenici, onda ćemo moći reći kako postoji sustav za ovu proceduru - zaključili su naši sugovornici.

A to se neće sigurno brzo dogoditi. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.