zahtjev

HNS će tražiti obustavu sudskog kriminaliziranja Domovinskog rata

HNS će tražiti obustavu sudskog kriminaliziranja Domovinskog rata
20.02.2015.
u 09:00
Najveći broj časnika HVO-a tereti se po zapovjednoj odgovornosti
Pogledaj originalni članak

Nekoliko braniteljskih predstavnika i institucija koje skrbe o pitanjima vezanim za Domovinski rat zatražilo je od Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da u dokumentima koje će usvojiti HNS na zasjedanju predviđenom za 28. veljače u Mostaru, uključujući i deklaraciju, snažnije stane u obranu vrijednosti HVO-a i Domovinskog rata kako bi ga se zaštitilo od kriminaliziranja.

Krivotvorenje povijesti

Na jučerašnjoj sjednici Glavnog vijeća HNS-a, koja je održava povodom “pokušaja kriminaliziranja Domovinskoga rata i Herceg Bosne” uvodno izlaganje imao je voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS Bariša Čolak. On je govorio o sve češćim pokušajima kriminalizacije Domovinskoga rata, i u javnosti i u pravosudnom sustavu. Tipičan primjer je selektivni pristup procesuiranju ratnih zločina, gdje se u pravilu optuženi zapovjednici Hrvatskoga vijeća obrane terete po zapovjednoj odgovornosti, za razliku od pripadnika Armije RBiH. Dodatni problem predstavlja nepostojanje Prizivnog suda, tako da Sud BiH odlučuje u prvom i u drugom stupnju. Predstavnici braniteljskih udruga i institucija važnih za očuvanje istine o Domovinskom ratu istaknuli su da su u tijeku pokušaji umanjenja uloge HVO-a u obrani BiH i kriminaliziranja Domovinskog rata kojje ne prestaje od vremena rata do danas. Istaknuo je da su ti pritisci u posljednje vrijeme intenzivirani podizanjem brojnih optužnica za ratne zločine od običnih vojnika, pa do najviših zapovjednika HVO-a.

Masovni zločini

U reagiranju koje su predstavnici branitelja uputili navodi se da su se uvijek zauzimali, a i sada se zalažu za procesuiranje svih zločina i zločinaca, ali pod istim kriterijima za sve počinitelje, bilo da se radi o pripadnicima HVO-a, Armije RBiH ili, pak, Vojske Republike Srpske. Braniteljske organizacije i udruge za zaštitu digniteta Domovinskog rata, međutim, upozoravaju da to sada nije slučaj. Naveli su da se zapovjednicima HVO-a gotovo u pravilu sudi po zapovjednoj odgovornosti, i to pred Sudom BiH u Sarajevu, dok se pripadnicima Armije RBiH ne sudi po zapovjednoj odgovornosti te se procesi u najvećem broju vode pred županijskim sudovima. Pri tome su upozorili kako je dovoljno navesti samo lokacije masovnih ratnih zločina u mjestu Grabovici, za koju se ne sudi nikome po zapovjednoj odgovornosti te mjestu Doljanima kod Jablanice za koje optužnica nije ni podignuta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
15:49 20.02.2015.

a izgleda da mnogi neznaju ni pobrojati mjesta gdje su nad hrvatima vršeni zločini uvijek se spominju dva tri te ista stratista, nazalost....

RO
rosa
19:57 20.02.2015.

Kada ćemo doživjeti da HNS osudi etničko čišćenje Hrvata sa teritorija RS iz koje je protjerano Hrvata više nego što je Srba pobjeglo iz Hrvatske pred operaciju Oluja? Nikada. Barem dok je HNS Čovićev privjesak i dok Čovića za nos vuče njegov prijatelj Baja.