EBU u pismu premijeru Novaliću:

Hitno pronaći održivo rješenje za financiranje BHRT-a

Hitno pronaći održivo rješenje za financiranje BHRT-a
29.03.2022.
u 17:54
Pogledaj originalni članak

Generalni direktor Europske radiodifuzne unije (EBU) Noel Curran uputio je danas pismo premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću, apelujući da se iznađe održivo rješenje za financiranje BHRT-a. Pismo je proslijeđeno i na adrese šefa Izaslanstva Europske unije i Specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera, šefice Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, visokog predstavnika Christiana Schmidta, kao i menadžmenta BHRT-a, na čelu sa generalnim direktorom Belminom Karamehmedovićem.

Pismo prenosimo u cijelosti: 

"U ime Europske radiodifuzne unije, vodeće europske asocijacije javnih emitera, pišem vam povodom hitnog pitanja kako bih izrazio našu zabrinutost zbog kontinuirane blokade računa vašeg državnog javnog emitera, BHRT-a, od strane porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Ovo je trajni problem od javnog značaja o kojem smo u više navrata razgovarali sa državnim dužnosnicima.

Uprava, upravni odbor i sindikat BHRT-a upozorili su nas da će doći do gašenja BHRT-a od 1. travnja ako se ne pronađe hitno rješenje za njegovo financiranje. Ova dosad neviđena posljedica za državnog javnog emitera u Europi imala bi izravne implikacije na javnost u vrijeme kada je pristup pouzdanim vijestima ključan. To će također utjecati na dobrobit radne snage od preko 800 muškaraca i žena, koji su posvećeni javnom servisu i već rade u teškim uvjetima. Osim toga, to će negativno utjecati na članstvo vaše države u međunarodnim tijelima i njene ambicije za priključenje Europskoj uniji: odgovornost države da osigura odgovarajuće funkcioniranje i održivo financiranje Javnog medijskog servisa jedan je od 14 prioritetnih zahtjeva za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Pozivamo vas da pronađete održivo rješenje za financiranje BHRT-a i riješite dug koji je nastao zato što javni emiter u Republici Srpskoj, RTRS, ne isplaćuje BHRT-u postotak prihoda od pretplate naplaćene diljem Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonom. Trenutni dug prema BHRT-u po osnovu zadržavanja ovih prihoda premašuje 32 milijuna eura i predmet je tužbe između BHRT-a i RTRS-a. Ovaj dug onemogućava BHRT da izmiruje svoje obaveze prema poreznim organima i drugim institucijama.

Apelujemo da pružite snažnu i trenutnu podršku u deblokadi računa BHRT-a i pronalaženju rješenja koje će omogućiti vašem državnom javnom servisu da pravilno funkcionira i ispunjava ovu važnu ulogu u društvu. Spreman sam da posjetim Bosnu u Hercegovinu u idućim tjednima kako bih se sastao s vama da porazgovaramo o održivim rješenjima za financiranje", navodi se u pismu generalnog direktora Europske radiodifuzne unije (EBU) Noela Currana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.