Zahvaljujući novom vodovodu u Ljubuškom

Hercegovci izbjegli u posljednji trenutak masovno trovanje

Hercegovci izbjegli u posljednji trenutak masovno trovanje
06.06.2015.
u 11:45
Pogledaj originalni članak

Oko 350 kućanstava u općini Ljubuški u posljednji trenutak izbjeglo je masovno trovanje vodom. Naime, sela Crveni Grm i Prolog sve do početka ovog tjedna su se vodom opskrbljivala s vodocrpilišta Butina u selu Dusina u općini Vrgorac, za koje se sumnja da je uzrok masovnog trovanja Vrgorčana posljednjih dana.

Više od stotinu Vrgorčana u protekla četiri dana zatražilo je medicinsku pomoć zbog povraćanja, proljeva, malaksalosti i visoke temperature. Riječ je o stanovnicima Donjih Sela, Pojezerja u vrgoračkom kraju Dusine, Umčana, Staševice, Potprologa, Velikog Prologa.

Nitko od odgovornih nije mogao potvrditi o čemu je riječ i što je uzrok zaraze.

- Ono što mogu potvrditi je da smo mi doista zaprimili oko 30 djece koja su imala trbušne tegobe popraćene visokom temperaturom. I njihovi roditelji koji su ih dovezli imali su iste takve simptome, ali blažeg oblika te smo ih uputili liječnicima obiteljske medicine - rekao je dr. Mate Kasalo, voditelj Hitne medicine u Vrgorcu.

Neslužbeno se pak govori da je mogući izvor zaraze voda s vodocrpilišta Butina u selu Dusina. Podzemne vode koje idu iz srca Bosne vjerojatno vodom napajaju i rijeku Maticu čiji je jedan od izvora i ovaj u Dusini. Vrgorčani otkrivaju kako je ovaj izvor dosta plitak i kako postoji mogućnost zaraze i od septičkih jama iz obiteljskih kuća. S ovog izvora vodu pije više od 10.000 stanovnika Vrgoračke krajine, Dubrovačko-neretvanske županije, a do nedavno su ju koristili i stanovnici općine Ljubuški. Početkom tjedna djelatnici JP Parkovi d.o.o. Ljubuški pustili su u pogon 3,5 kilometara nove vodovodne mreže, tako da mještani Crvenog Grma i Prologa vodu dobivaju iz vodovoda općine Ljubuški. Riječ je o vodovodnoj mreži koja omogućuje opskrbljivanje sela Crveni Grm i Prolog vodom iz vodovoda u općini Ljubuški. Vrijednost ukupne investicije je bila 450.000 maraka, a njezin povrat očekuje se već za tri godine.

Općina Ljubuški je u ovoj investiciji sudjelovala sa 150.000 maraka, JP Parkovi d.o.o. sa 70.000 maraka, dok su ostalo kreditna sredstva. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se krenulo u izgradnju nove vodovodne mreže je činjenica što su na staroj bilježeni gubici od čak 73 posto. Budući da se vodomjeri nalaze na samoj granici RH i BiH, godinama je Komunalno poduzeće Ljubuški, a ovu godinu JP Parkovi d.o.o, vodovodu u Vrgorcu moralo plaćati znatno više novca nego što su to mogli naplatiti od krajnjih korisnika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.