Proračun HNŽ-a konačno stabilan

Hercegova vlada smanjila dug županije za 13 milijuna maraka, uštede se nastavljaju

Hercegova vlada smanjila dug županije za 13 milijuna maraka, uštede se nastavljaju
20.04.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Koliko su županije zakidane od strane viših razina vlasti otkrivaju podatci Ministarstva financija HNŽ-a. Planirani prihodi županije zadnjih osam godina bili su daleko manji od ostvarenih, a što je za posljedicu imalo rast dugovanja županijske vlasti u Mostaru. Strukturu proračunskih sredstava čine porezni i neporezni prihodi, kao dominantni izvori proračunskih sredstava, zatim grantovi, donacije, kapitalni primitci i račun financiranja, piše Večernji list BiH.

Veliki deficiti

Prvi veliki deficit pojavio se 2010. godine kada su proračunski prihodi bili planirani na razini od 169,3 milijuna maraka, a ukupno ostvareni su bili 152,5 milijuna maraka. Najveća razlika plana i ostvarenog je zabilježena 2012. godine kada je plan bio 174 milijuna maraka, a ostvareno je svega 155 milijuna maraka prihoda. Razlika od 19 milijuna maraka bila bi problem i za više razine vlasti, a u HNŽ-u je značila početak financijske nestabilnosti proračuna i nemogućnost ispunjavanja svih obveza koje ima županija. Ipak, dolaskom na vlast Nevenka Hercega i njegovog tima stanje u županiji se počelo poboljšavati. U 2015. godini, ostvareni prihodi od poreza veći su za 15,312.000 KM u odnosu na ostvarenje iz 2009. godine. U 2015. godini prihodi od neizravnih poreza u apsolutnoj vrijednosti iznose 107,966.000KM (udio prihoda od neizravnih poreza u ukupnim poreznim prihodima u 2015. godini što predstavlja razinu prihoda po ovom temelju iz 2010. godine ali udio ovog izvora u ukupnim prihodima smanjen je u istom razdoblju).

Dug značajno manji

Ukupno zaduženje HNŽ-a u razdoblju od 1. siječnja 2005. do 21. srpnja 2016. godine iznosi 35,9 milijuna KM. Stanje duga na dan 30. rujna 2016. godine iznosi 22,7 milijuna KM.To znači kako je Hercegova vlada uspjela smanjiti dug županije za nešto više od 13 milijuna maraka. Iz vlade najavljuju kako će nastaviti sa provođenjem mjera štednje, naporima na povećanju prihodovne strane proračuna, te kako je županija sada financijski stabilna i očekuje se kako će moći bez većih problema ispuniti sve obveze koje su predviđene proračunom. Dapače, planiraju se novi zakoni koji donose nove troškove, kao što je Zakon o zaštiti obitelji s djecom zbog kojega će Vlada HNŽ-a morati osigurati oko šest milijuna maraka na godišnjoj razini. Očekuje se i povećanje sredstava za braniteljsku populaciju. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.