mostar

Herceg pozvao ravnatelje na sastanak, traži se rješenje za upis djece u srednje škole

Herceg pozvao ravnatelje na sastanak, traži se rješenje za upis djece u srednje škole
03.07.2017.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Upis u srednje škole u Mostaru ove godine protiče uz puno više problema nego je to bio slučaj ranijih godina. Nedovoljan broj djece smanjio je upisne kvote, što je dovelo do toga da mnogi ne mogu upisati škole koje žele. Veliki broj roditelja izrazio je negodovanje zbog ove situacije, a županijske vlasti su se našle u nezahvalnoj i vrlo složenoj situaciji. - Na početku želim reći kako nije politika odlučivala o upisnim kvotama nego struka - aktiv ravnatelja srednjih skola po NPP na hrvatskom jeziku. Kao drugo, ovo stanje je posljedica reformi koje je doživjelo osnovno obrazovanje. Uveo se sustav devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a pri tome se nije mislilo što će biti s upisom u srednje škole . Oni koji su radili na tome projektu danas su nas doveli do ove situacije - rekao nam je na početku razgovora predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. Najavio je i kako će se osobno uključiti u rješavanje ovoga problema jer je očito kako potreba za tim postoji.

Danas sastanak

- Za ponedjeljak, 3. srpnja sam pozvao sve ravnatelje srednjih škola na sastanak, kao i resornog ministra i čelnike Zavoda za školstvo. Želim da javnosti ponudim rješenje koje će biti na zadovoljstvo svih. Ja još ne znam kakvo će biti to rješenje, to ćemo zajedno odlučiti, ali mogu reći kako će ono biti i u korist učenika, ali mora biti i u pravcu očuvanja radnih mjesta profesora -moramo poštovati prava djece, ali sačuvati mrežu škola i normu prosvjetnih radnika- najavio je Herceg u izjavi za Večernji list. Također, on je poručio kako će se odmah nakon rješavanja ovoga problema krenuti u proces reforme srednjeg obrazovanja u Hercegovačko- neretvanskoj županiji. - Osnovno obrazovanje je doživjelo reformu, kao i visoko obrazovanja. Samo su srednje škole, osobito srednje strukovne škole, ostale na istoj poziciji i u istom sustavu rada i zato danas imamo probleme. Nije se vodilo računa o sustavnom i planskom otvaranju strukovnih zanimanja, nego više po inerciji, tako da danas imamo škole i zanimanja koja nisu atraktivna. Sigurno ćemo krenuti u reformu srednjeg obrazovanja - poručuje naš sugovornik. Ističe kako se srednje obrazovanje mora prilagoditi tržištu rada. Trenutačna situacije je takva da srednje škole proizvode kadrove za biroe, dok neke strukovne škole ostaju skoro prazne.

Usklađivanje

- To se više ne može i ne smije događati jer doslovno pravimo problem cijelom društvu. S jedne strane imamo tisuće nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom, a s druge strane veliki broj radnih mjesta koja ne možemo popuniti jer nemamo adekvatan kadar. Te dvije priče se moraju uskladiti i mnogi problemi će biti riješeni - zaključio je Herceg. Još prije pola godine u javnosti su izašli podatci kako tvrtke iz metalne industrije ili pak turističkog sektora vode tešku bitku s problemom nedostatka kadrova. Doslovno nekoliko stotina radnih mjesta je otvoreno već duže vrijeme, a tvrtke se sve više okreću stranim tržištima kako bi našli radnu snagu. Taj podatak je i više nego apsurdan jer je stopa nezaposlenosti na prostoru gdje ove tvrtke djeluju veća od 20 posto. To dovoljno govori kako se nešto mora mijenjati. I to hitno! Reforma koju Herceg najavljuje trebala bi riješiti mnoge od ovih problema.

Nju su trebale provesti prijašnje županijske vlasti, ali očito je kako nije bilo dovoljno interesa i volje da se ovo pitanje riješi. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.