Sjednica najkasnije do petka, 5. veljače

HDZ-ov Primorac prvi predsjeda Gradskim vijećem Mostara

HDZ-ov Primorac prvi predsjeda Gradskim vijećem Mostara
27.01.2021.
u 13:10
Pogledaj originalni članak

Prva sjednica Gradskog vijeća Mostara trebala bi se održati najkasnije do petka, 5. veljače nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) potvrdilo službene rezultate izbora u ovom gradu te su oni objavljeni u Službenim novinama 22. siječnja. Ove izbore pratile su brojne kontroverze, ali i manipulacije u koje je bilo uključeno nekoliko stranaka, ali i sam SIP, što će vjerojatno ostaviti posljedice. Kako sad stvari stoje, Tomislav Primorac, koji je izabran s liste HDZ-a BiH kao najstariji vijećnik, sazvat će i predsjedati prvom sjednicom Gradskog vijeća te odrediti tempo svih daljnjih političkih poteza.

Prva sjednica nakon godinu

Tada će novoizabrani vijećnici prihvatiti certifikate, a nakon toga položiti prisegu. Prema statutu, na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora Gradsko vijeće izabrat će predsjednika i zamjenike predsjednika iz reda gradskih vijećnika. Naime, svaki klub konstitutivnog naroda nominira većinom glasova, među predloženim kandidatima iz reda svojih članova, jednog kandidata za izbor na mjesto predsjednika i zamjenika predsjednika. A glasovanje se o tome obavlja javno. Pobjednik je onaj tko dobije najviše glasova, a u slučaju da dva kandidata dobiju isti broj glasova, mlađi od ta dva bit će izabran za predsjednika. Dva preostala kandidata bit će zamjenici predsjednika. Pri tome predsjednik Gradskog vijeća ne može biti iz reda istog konstitutivnog naroda, kao i gradonačelnik Mostara. Gradski statut precizira da, ako se to dogodi, predsjednik Gradskog vijeća daje ostavku na tu poziciju i bira se novi predsjednik. Na prvoj sjednici bira se i gradonačelnik Mostara, no s obzirom na dosadašnja iskustva, ta prva sjednica može se čekati dulje od godinu dana ako se uzme u obzir da je Ljubo Bešlić izabran za gradonačelnika tek u prosincu 2009., a izbori su održani 2008. 
U novom Gradskom vijeću Mostara poznato je da se vlast neće moći sastaviti jedino bez HDZ-a BiH, dok je daleko veća nepoznanica tko će biti novi gradonačelnik. U SDA koaliciji je 11 vijećnika, od kojih svi ne dolaze iz redova ove stranke niti su jedinstveni. Bh. blok, koji čine Naša stranke i SDP, imaju šest vijećnika te će vjerojatno “usisati” i vijećnika PMP-a na svoju stranu i činiti blok od sedam vijećnika. Hrvatska republikanska stranka (HRS) ima trojicu vijećnika, a još jednog ima srpska lista Ostajte ovdje. Nakon što su objavljeni rezultati izbora, ostalo je visjeti više pitanja u zraku. Najprije hoće li SDA blok ostati jedinstven.

Postali i hercegovački blok

Odgovor na to pitanje jučer je ponudio šef SDA u Mostaru. 
“Imamo sigurnih 11 ruku za Zlatka Guzina”, rekao je predsjednik Glavnog odbora SDA Šerif Špago. Pri tome su iz ove “probosanske” opcije promijenili retoriku dodajući da su spremni podržati svakog kandidata iz probosansko-hercegovačkog bloka koji uđe u drugi krug glasovanja, što praktički znači i Irmu Baraliju koja je kandidatkinja Bh. bloka. Istodobno, u HDZ-u BiH uvjereni su da će novi gradonačelnik biti još uvijek aktualni šef Doma zdravlja. “HDZ BiH činit će vijećničku većinu u Gradskom vijeću Mostara, a dr. Mario Kordić bit će novi gradonačelnik Mostara”, tvrdi predsjednik mostarskog GO HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.