pilot-projekt

Haški optuženici dobivaju video-komunikaciju

Haški optuženici dobivaju video-komunikaciju
20.10.2017.
u 17:17
Pogledaj originalni članak

Tajništvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu priopćilo je da uvodi pilot-projekt po kojem će pritvorenicima biti omogućeno da primaju i upućuju video pozive.

Kako je priopćeno iz MMKS-a, pravnog nasljednika Haškog tribunala, do sada je pritvorenicima bilo omogućeno da primaju i šalju pisma poštom, obavljaju telefonske pozive kao i da primaju posjete.

Projekat video-komunikacije, kako se navodi, trebao bi u skoroj budućnosti zatvorenicima omogućiti da imaju video pozive, prenosi BIRN-Justice Report. 

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, više puta je tražio da mu se dozvoli pristup Skypeu ili nekom sredstvu video-komunikacije.

Karadžićev odvjetnik Peter Robinson izjavio je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) da mogućnost video komunikacije zatvorenika s članovima obiteljji već postoji u drugim zatvorima u Nizozemskoj i čitavoj Europi, te da je to dobra vijest i za njegovog branjenika.

- Odluka Tajništva da započne pilot projekt koji bi dozvolio pritvorenicima da vide svoje obitelji putem Skype-a ili slične tehnologije, je svakako korak naprijed u stvaranju ljudskih uvjeta pritvora. To je jako važno kada se pritvorenici nalaze daleko od svojih članova obitelji, kao što je i slučaj s Radovanom Karadžićem - objasnio je Robinson.

Karadžić je tijekom statusne konferencije održane 10. listopada zatražio od sudaca u Haagu da mu dozvole da koristi laptop, zato što ima bolove u leđima uslijed višesatnog sjedenja za desktopom.

Karadžić je ponovio i zahtjev da mu se dozvoli pristup internetu i Skypeu, kako bi lakše došao do materijala za rad i komunicirao s obitelji.

Sudsko tajništvo je odbio njegove zahtijeve, uz obrazloženje da će uskoro početi s pilot projektom video poziva.

Karadžić je u sudskom pritvoru u Ševeningenu otkad je uhićen 2008. godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.