Europski komesar za proširenje

Hahn: Trebalo bi razmisliti o referendumu, odluke Ustavnog suda se moraju poštovati

Hahn: Trebalo bi razmisliti o referendumu, odluke Ustavnog suda se moraju poštovati
04.09.2016.
u 15:00
Ono što očekujem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim ostalim zemljama je da se odluke suda, osobito odluke Ustavnog suda poštuju, poručio je Hahn
Pogledaj originalni članak

Europski komesar za proširenje Johannes Hahn, koji je tijekom vikenda sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bratislavi, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Europa​ da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu​ koji nameravaju organizirati čelnici u Republici Srpskoj i da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

- Ono što očekujem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim ostalim zemljama je da se odluke suda, osobito odluke Ustavnog suda poštuju. I moram priznati da ovo nije prvi put da se odluke suda ne poštuju. Važno je da razvijemo izvjesno razumjevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju. Ipak, nadam se da će se naći način kojim će se razriješiti ovaj problem, kazao je Johannes Hahn. 

- Mislim da bi trebalo razmisliti o referendumu, ali s druge strane i još jednom ponavljam – odluke suda se moraju imati u vidu i one se moraju poštovati. Ne želim se dalje miješati u ovo, ali još jednom naglašavam – odluke suda se moraju uvažavati, naglasio je Hahn. 

Komentirajući odnose između Hrvatske i Srbije u posljednje vrijeme, i mogućnost da Hrvatska nastavi kočiti nastavak pregovora između EU i Srbije, kaže kako svih šest zemalja u regiji koje još nisu članice EU imaju "međusobni dogovor da se podržavaju ili barem ne sputavaju u aktivnostima koje se odnose na perspektivu ulaska u EU". 

- Rekao bih i da bi ovakva vrsta dogovora i takav duh trebao zavladati celom regijom, pa i među državama članicama EU, odnosno onima koje već jesu u Uniji, pojasnio je Hahn. 

- Svi smo svjesni da perspektiva budućeg članstva u EU ovisi od doprinosa sigurnosti i miru u regiji i da bi trebalo biti i u interesu Hrvatske koja već jeste članica EU. Naravno, postoje rane iz prošlosti, napetosti među narodima ali još jednom – na odgovornim političarima je da povedu računa o ovome i tu vidim razliku između političara i državnika, istaknuo je Hahn. 

Također je dao savjet kolegama i ljudima koji su na odgovornim pozicijama u regiji da izbjegnu verbalne napade zato što to, kako je rekao, izaziva reakcije i proizvodi nervozu i probleme. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.