Infrastrukturni radovi

Grade se tlačni vod i glavni gravitacijski kolektor za kanalizaciju

Grade se tlačni vod i glavni gravitacijski kolektor za kanalizaciju
15.09.2015.
u 06:15
Realizacijom projekta izgradnje tlačnoga voda i glavnoga gravitacijskog kolektora, stvorit će se uvjeti za izgradnju lokalne kanalizacije za Međugorje i Bijakoviće
Pogledaj originalni članak

Otkako je općina Čitluk još 2008. izgradila i pustila u rad uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za naselje Čitluk, od tada se užurbano radi na izgradnji druge faze kanalizacijskog sustava za naselja Međugorje i Bijakovići. Za izgradnju međugorske kanalizacije Europska komisija je iz IPA fondova za 2008. odobrila milijun eura, uz obvezu općine da osigura dodatnih mil. eura. Tim sredstvima je pretprošle godine pokraj postojećeg pročistača u Potpolju izgrađen novi pročistač za međugorsku kanalizaciju, kao i crpna stanica u Međugorju, piše Večernji list. Od milijun eura Općina od prosinca 2014. financira gradnju visokotlačnog voda koji će povezati crpnu stanicu Međugorje s novim pročistačem u Potpolju, a planira izgraditi i dio glavnog kolektora od Pošte do crpne stanice Međugorje.

Poslovi izgradnje 2,5 km tlačnog voda užurbano se obavljaju, a trebali bi biti završeni za godinu dana. No, sudeći prema dinamici radova koji se ovih dana pokraj međugorske crkve obavljaju, taj bi posao mogao biti završen do početka prosinca. Sredstva za izgradnju tlačnog voda i kolektora od mosta na Lukoću do crpne stanice u Međugorju u iznosu od 1,509.322 KM, općina Čitluk osigurana je dijelom kredita EIB-a, a dijelom iz granta. Njihovom izgradnjom stvorit će se preduvjeti za daljnju izgradnju ostale kanalizacijske mreže u Međugorju i Bijakovićima. Istodobno s tim projektom Općina Čitluk planira graditi još tri lokalna kanalizacijska voda kroz Međugorje koji će omogućiti početak izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže u ta dva mjesta. Prvi krak kanalizacijske mreže trebao bi se graditi od Krstina do potoka Lukoća, drugi od raskrižja Podbrdo - Vionica pa pored OŠ "Bijakovići" do potoka Lukoć, a treći krak od lokacije Ćorkov dolac do potoka Lukoć. Na ta tri lokalna kraka planira se spajanje buduće sekundarne kanalizacijske mreže i njeno daljnje povezivanje na glavni kolektor, a u konačnici preko crpne stanice i tlačnog voda s uređajem za pročišćavanje u Potpolju. Prema riječima načelnika Ive Jerkića, projekt izgradnje spomenuta tri lokalna kraka financirat će se dijelom iz općinskog proračuna, dijelom iz Federalnog fonda za okoliš i dijelom iz sredstva vodoprivrede HNŽ. Projekt je već prezentiran predstavnicima MZ, predstoji raspisivanje pojedinačnih natječaja i izbor izvođača radova, i to posebno za svaki krak. Kad to bude završeno, stvorit će se uvjeti za izradu projekta cjelokupne lokalne kanalizacijske mreže, što će trajati godinama i radit će se u fazama. Budući da na području Međugorja i Bijakovića ima oko 23.000 postelja te da nemaju riješenu kanalizaciju, ne čudi što je OV Čitluka još 2002. projekt s pravom proglasilo strateškim interesom.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.