muku muče sa staklenom vunom

Građanima zbog staklene vune jako ugroženo zdravlje

22.01.2018.
u 08:40
Pogledaj originalni članak

U Općinskoj vijećnici Velike Kladuše upriličen je okrugli stol o temi “Staklena vuna i asfaltna baza Hajrat - prijetnja po život”. Organizator tog okruglog stola je “Forum Gliničara” - Glinica, koji se inače bori za očuvanje okoliša i zdravlje ljudi, a uz žitelje Glinice, nazočili su mu i žitelji Hajrata iz mjesne zajednice Donja Slapnica, piše Večernji list BiH.

Prvi godinama muku muče sa staklenom vunom s derutnih pogona Agrokomerca u Glinici, a drugi sa zagađenjem od dima, prašine i detonacija iz Asfaltne baze. Organizator okruglog stola i predsjednik Udruge građana “Forum Gliničara” - Glinica Fikret Dukić istaknuo je kako razbacana staklena vuna ugrožava zdravlje ljudi te tvrdi da već ima osam slučajeva smrti čiji se uzrok povezuje sa staklenom vunom.

Kako riješiti problem?

Organizatori okruglog stola žele aktualizirati i nametnuti tu tematiku javnosti te informirati i upozoriti mjerodavne institucije na probleme koji godinama muče žitelje spomenutih naselja koja gravitiraju oko uništenih proizvodnih dvorana Agrokomerca i Asfaltne baze Hajrat.

S okruglog stola pozvani su Agrokomerc očistiti sve lokacije koje ugrožavaju zdravlje ljudi, a tvrtka koja gospodari Asfaltnom bazom svoje poslovanje uskladiti sa zakonom.

Suvlasnik ove tvrtke nazočio je okruglom stolu te kazao kako Asfaltna baza neometano radi od 2006. godine i da sve do 2013. godine nije bilo problema. Istaknuo je kako se asfalt proizvodi svega mjesec dana tijekom godine te smatra kako se protiv njegove tvrtke u posljednje vrijeme vodi hajka i kako očito nekome smeta.

Utjecaj na zdravlje

Iz Agrokomerca su obećali sagledati spomenutu problematiku te je pokušati riješiti. Dukić je na okruglom stolu ustvrdio kako se država oglušila o njegove pozive i zahtjeve. On se, kako je istaknuo, obraćao i nadležnim zdravstvenim ustanovama koje su potvrdile kako staklena vuna nema kancerogeno djelovanje, ali ima utjecaj na zdravlje respiratornoga sustava. Jedan od usvojenih zaključaka odnosi se na informiranje Općinskoga vijeća o toj problematici, od kojeg će se zatražiti da u okviru svojih nadležnosti poduzme sve u cilju njezina rješavanja. Drugi zaključak odnosi se na utemeljenje povjerenstva koje će biti spona između Udruge i Općinskoga vijeća. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.