Virtualna tržnica

Građani BiH sve češće žrtve internetskih prijevara: ostanu bez novca i kupljene robe

Građani BiH sve češće žrtve internetskih prijevara: ostanu bez novca i kupljene robe
08.03.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Sve veći broj portala u BiH nudi mogućnost online kupnje, a neka od istraživanja pokazala su da je ovo najbrže rastuća maloprodajna kategorija u BiH. Trgovina preko internetskih oglašivača i društvenih mreža u BiH dostigla je pravi “bum”, pa tako brojne internetske stranice, pa i društvene mreže, sve više podsjećaju na virtualnu tržnicu, piše Večernji list BiH. A tržnica kao tržnica, kako je to stoljećima bilo, sa sobom je donosila brojne prijevare. Podvaljivanje lošije robe od tražene te prijevare u plaćanju oduvijek su, pa i danas, bili prisutni na takvim mjestima, samo što su i prijevare danas sofisticiranije, kao i način prodaje.

Brojni primjeri

Ako ste mislili da Facebook služi samo za beskorisno dopisivanje i gubljenje vremena, prevarili ste se jer je u posljednje vrijeme ova društvena mreža preplavljena raznim oglasima iz BiH. Tako se uz malo pretraživanja mogu naći jeftina informatička oprema, mobiteli, odjeća, tenisice, sunčane i dioptrijske naočale te mnogi drugi predmeti. Pitanje sigurnosti kupnje preko interneta ponovo je aktualno nakon nedavnog slučaja iz Prnjavora, kada je muškarac preko internetske stranice s nepoznatom osobom dogovorio zamjenu mobilnog telefona za plinski pištolj, nakon čega je poslao telefon za koji je u paketu dobio drveni predmet. Prevaranti će oglašavati proizvode koji ili ne postoje ili nisu njihovi kako bi ih prodavali. Uvjerit će vas u izravno plaćanje na njihov račun, ali vam roba nikada neće stići. Prije negoli se odlučite na kupnju preko interneta, istražite prodavače kako biste bili sigurni da su pouzdani. Brojni su primjeri prijevara prilikom kupnje preko interneta, čemu svjedoče i dame koje u potrazi za novim komadom odjeće često naruče robu od internetskog prodavača. Nakon početnog oduševljenja pronađenim modernim komadom, koji je uz to i nevjerojatno povoljan, uslijedi šok nakon otvaranja dostavljenog paketa.

Pošalju bilo što

Neugodno iskustvo s kupnjom preko Facebooka imala je i Mostarka koja je kćeri naručila moderne tenisice. “Kći je željela Air Max tenisice jer su ih imale sve njezine kolegice, a nisam željela kupiti joj original jer su bile preskupe, a još je mala i kratko će ih nositi. Stoga sam se odlučila naručiti kopiju koja se prodaje na Facebooku za 50 KM. Nakon što smo odabrali tenisice nježnih boja za curicu i prodavač nam je potvrdio da ih ima na stanju, naručili smo ih. Uskoro je paket stigao brzom poštom, a dostavljač nije dopuštao da se paket otvori prije preuzimanja. Platila sam narudžbu, a nakon otvaranja uslijedio je šok. U paketu su bile potpuno drugačije tenisice, ne da nisu bile bijelo-ljubičaste boje, nego su bile odvratne sive i dva broja veće od naručenih. Čak se i dostavljač sažalio kad sam otvorila paket, ali mi nije mogao pomoći”, priča ova ogorčena žena. Nakon što je kontaktirala prodavača, prvo su je uvjeravali da je dobila što je naručila, a nakon što je poslala sliku tenisica koje su stigle i onih koje je naručila, rekli su joj kako tih naručenih uopće nemaju te da joj novac neće vratiti.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.