Predsjednik SDS-a

Govedarica: Dodik je napravio farsu od revizije presude

Govedarica: Dodik je napravio farsu od revizije presude
27.02.2017.
u 21:00
Pogledaj originalni članak

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je večeras da Milorada Dodika i još neke iz RS-a ne interesuje revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije, već kako i na koji način da ukinu Sud i Tužiteljstvo BiH, jer su očigledno pojedinci predmet tih pravosudnih institucija.

- Ako imaju nešto protiv tih institucija neka to pitaje riješe tako što će da provedu odluku o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH - rekao je večeras Govedarica u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini RS-a i ponovio da s Bakirom Iztbegovićem ne želi komunikaciju dok se ne riješe pitanja u vezi s revizojom, te da je Vijeće ministara BiH biti u tehničkom mandatu.

Žali što se zastupnici stranaka s sjedištem u RS-u nisu uspjeli usaglasiti o svim zaključcima, nakon rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, jer se u jednom spornom traži da Srbi u zajedničkim bh. institucijama treba da blokiraju čitavu državu zbog Suda i Tužiteljstvu BiH.

Govedarica tvrdi da ne žele da blokiraju BiH i da ugroze Daytonski sporazum te time prenesu „krizu na RS koju je napravio Bakir Izetbegović“.

Dodaje da bi se blokadom rada institucija BiH, blokirala i reformska agenda.

S druge strane, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković smatra da je parlament večeras, nakon rasprave o Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, trebao da usvoji još oštrije zaključke, ali da su i usvojenim zaštitili interese RS i njenih građana.

Tvrdi da su više od sat i po pokušavali usuglasiti zaključke, ali da je Savez za promjene tražio da se ne pominje izlazak iz zajedničkih organa BiH.

Sporan je bio kaže zaključak u kojem: „NSRS poziva predstavnike RS-a u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajendičkih istitucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužiteljstvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja“.

Kaže da su stranke Saveza za promjene bile protiv oštrih zaključaka, kojima se tražilo napuštanje bh. institucija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.