nakon potresa iz prosinca

Gotovo tisuću objekata u Kostajnici čeka na obnovu, šteta oko 16 milijuna KM

Foto: BHRT
Gotovo tisuću objekata u Kostajnici čeka na obnovu, šteta oko 16 milijuna KM
22.07.2021.
u 08:08
Nakon elaborata o procjeni štete i raspisivanja javnih poziva, problem stvara i neriješeno imovinsko vlasništvo nad objektima.
Pogledaj originalni članak

U općini Kostajnica gotovo tisuću objekata još čeka obnovu nakon razornog potresa iz prosinca prošle godine koji je pogodio susjednu Hrvatsku. Šteta je procijenjena na 16 milijuna maraka, a obnova je usporena zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Kuća Ljubice Stojaković u Kostajnici više nije sigurna. S nestrpljenjem očekuje sredstva za obnovu. Svaki dan strahuje, jer su se u prizemlju, gdje živi sa sedam članova obitelji, pojavile pukotine na zidovima.

“Pukotina sada ima na sve strane, očekujem da će doći uskoro ili do izgradnje ili do rušenja, da naprave novu, nas je ipak osam ovdje”, kaže Ljubica, javlja BHRT

Sanaciju gornjeg kata očekuje i Ranko Maleš iz sela Petrinja kod Kostajnice. Njegova kuća nije predviđena za rušenje. Obećan mu je novac za sanaciju objekta.

“Ja sam što se tiče papira sve uredno, vlasništvo 1/1, i očekujem adekvatnu pomoć u stalnom sam kontaktu s ljudima iz općine”, ističe Ranko.

Nakon elaborata o procjeni štete i raspisivanja javnih poziva, problem stvara i neriješeno imovinsko vlasništvo nad objektima.

“Kad smo raspisali javni poziv za petu i šestu kategoriju, znali smo da će nas dočekati ti problemi. Naša je procjena da je takvih objekata koji imaju neriješeno imovinsko pitanje preko 60 posto”, naglašava načelnik Općine Kostajnica Nikola Janjetović.

Šteta od potresa u Kostajnici procijenjena je na 16 milijuna maraka. Vlada Srbije odobrila je šest milijuna maraka pomoći, od čega će tri milijuna biti iskorištena za sanaciju kuća. Izgradnju šest novih kuća financirat će Karitas Švicarske. U međuvremenu, dok se čeka obnova, tlo oko Kostajnice se trese gotovo svakodnevno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.