Hercegbosanska županija

Godišnjica osnutka IPA kluba

18.05.2017.
u 10:00
Pogledaj originalni članak

Na dvodnevnoj godišnjoj izvještajnoj skupštini IPA sekcije BiH proslavljena je i deseta godišnjica formiranja prvog kluba Međunarodne policijske asocijacije u našoj zemlji, a to je bio IPA klub Hercegbosanske županije. Bio je to početak utemeljenja Međunarodne strukovne organizacije policajaca koja je u Bosnu i Hercegovinu, kako je u uvodnom izlaganju rečeno, ušla na “mala vrata” preko Graničnog prijelaza Strmica na području Bosanskog Grahova. “Krivac” za to je Šibensko-kninska županija IPA sekcije Republike Hrvatske.

“Radio sam tada na granici i tako sam upoznao kolege s GP-a Miru Sučića i Kristijana Baraća. Družili smo se, a kolega i ja smo im objasnili što je IPA. Ljudi su se učlanili i onda smo krenuli u razgovore kako formirati klub u HBŽ-u, kazao nam je Domagoj Repušić, tajnik IPA Šibensko-kninske županije sekcije Hrvatske, a Miro Sučić, predsjednik tadašnjeg prvog kluba u BiH i sadašnji predsjednik IPA sekcije BiH dodao kako je Klub formiran 19. listopada 2007., prisjetio se da smo taj događaj popratili te još jednom zahvalio na tome, te dodao: “Danas je to već respektabilna policijska strukovna organizacija s 12 regionalnih klubova. Ovu godinu smo završili s 1652 člana, a vrlo važno je napomenuti da je svaki član IPA u BiH ujedno i član IPA u cijelom svijetu, znači 64 zemlje svijeta i preko 400.000 članova koji se druže, razmjenjuju iskustva, putuju, druže se bez obzira na nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost.”

S 25 godina postojana Slovenačka sekcija je najstarija na prostorima bivše Jugoslavije i trenutačno ima 8000 članova, kazao nam je Robert Mesiček, čl. UO IPA sekcije Slovenije, te dodao, da ih nije briga ni za politiku, ni bilo kakve razlike: “Mi smo prijatelji, mi smo policajci, svi imamo iste probleme, bilo da je to na sjeveru ili jugu.“Uz razmjenu iskustva i usavršavanje, IPA pomaže svojim članovima i njihovim obiteljima kada se nađu u problemu i krizi te tako i djelom potvrđuje osnovno geslo te Međunarodne policijske asocijacije koja na esperanto jeziku glasi “Servo per Amikeco” - “Služiti kroz prijateljstvo.” Skupštini u Livnu nazočili su predstavnici IPA sekcija iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, a za sve njih upriličena je posebna dobrodošlica. Naime, zahvaljujući činjenici da je predsjednik IPA sekcije BiH i dugogodišnji član Gradske limene glazbe pri HKUD “Dinara” Livno, piće dobrodošlice popili su uz kompozicije koje su odsvirali u svečanim uniformama. Bila je to prigoda da se taj događaj ovjekovječi i zajedničkom fotografijom s glazbenicima. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.