un

Godišnji troškovi nasilja nad ženama i u obitelji u BiH oko 65 milijuna KM

Godišnji troškovi nasilja nad ženama i u obitelji u BiH oko 65 milijuna KM
25.03.2019.
u 16:18
Pogledaj originalni članak

Nakon tri godine implementacije, prošli tjedan su predstavljeni ključni rezultati projekata "Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji" i "Provođenje normi, mijenjanje stavova", koje UN Women provodi u suradnji s Gender centrima Vlade Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i organizacijama civilnog društva.

Najviše pažnje sudionika i sudionica izazvala je analiza troška nasilja u BiH, procijenjena godišnje na 65 milijuna KM, a na osnovu 3.000 prijavljenih slučajeva nasilja u šest lokacija obuhvaćenih istraživanjem tijekom 2016. i 2017. 

U prezentaciji te analize objašnjeno je da procijenjeni troškovi usluga, koje obuhvaćaju rad centara za socijalni rad, policije, pravosuđa i zdravstvenog sektora, te specijaliziranih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva, iznose 29 milijuna KM godišnje, dok ostatak multisektorskog troška ide na teret preživjelih, kroz troškove puta, savjetovanja, lijekova, ali i smanjene mogućnosti da ostvaruju prihod tijekom procesa oporavka od izloženosti nasilju u obitelji.

Organizatori su napomenuli da veliki broj neprijavljenih slučajeva obiteljskog i nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovini te brojke čini još alarmantnijim.

Predstavnik UN Women u BiH David Saunders istaknuo je da su tim projektom željeli transformirati tradicionalne stereotipe o muškosti, kao i da je 6.000 mladih iz 40 srednjih škola u BiH uključeno u program prevencije, s posebnim fokusom na dječake, dok je više od 1.200 profesionalaca educirano o standardima za sprečavanje i postupanje u slučajevima nasilja.

Navedeno je da se od ratifikacije Istanbulske konvencije, u nepunih pet godina, radilo na usklađivanju zakonodavnog okvira i politika koje definiraju oblast nasilja nad ženama gdje su 32 lokalne politike usklađene s propisima iz Konvencije.

Stručnjaci i stručnjakinje u oblasti sprječavanja nasilja u obitelji još jednom su ponovili da kazneni postupci traju dugo uz nedostatak besplatne pravne, psihosocijalne i medicinske pomoći. Sudska praksa često ovisi od samih sudaca jer ne postoji mehanizam za ujednačavanje primjene zakona.

Profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Džamna Duman poručila je da nepostojanje sustavnog pristupa u implementaciji postojećih zakonskih rješenja, kao ni djelotvornih reakcija institucija na slučajeve nasilja, predstavlja odgovornost države za nečinjenje.

- Postoji iskonski strah od sustava, porazno je da se žrtve boje institucija u vlastitoj zemlji - rekla je Duman.

SOS telefoni za žrtve nasilja u obitelji u oba entiteta preusmjerava pozive u lokacijski najbliže Sigurne kuće, kojih u Bosni i Hercegovini ima osam. Ipak, u Federaciji BIH još se čeka na usvajanje Pravilnika o osnivanju i financiranju Sigurnih kuća, koje više od 20 godina vodi nevladin sektor, oslonjen da dobru volju donatora, priopćeno je iz UN Women.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.