Model za dom naroda

Glas Hrvata iz Mostara i Sarajeva isto vrijedi

Glas Hrvata iz Mostara i Sarajeva isto vrijedi
07.12.2018.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Ugledna think-tank organizacija Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara predstavila je jučer prijedlog tzv. dioničkog rješenja za koji tvrde da može provesti odluku Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić”, ali i presudu Suda za ljudska prava, koja se tiču izbora izaslanika za gornje, nacionalno koncipirane domove naroda, piše Večernji list BiH.

U priopćenju dostavljenom iz IDPI-a navodi se kako “prijedlog osigurava potpunu provedbu općih izbora održanih 7. listopada 2018. godine i formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH”.

Goražde i Posavina

“Time bi se završila puna provedba rezultata neposrednih izbora i omogućila uspostava zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, kao i zakonodavne vlasti na razini BiH”, navode iz IDPI-a. Njihov je prijedlog takav da svi izabrani izaslanici iz bilo kojeg konstitutivnog naroda iz svih deset županija mogu biti izabrani u Dom naroda Federacije BiH. Tako bi, primjerice, svi izabrani Hrvati izabrani u županijske skupštine nakon ovih izbora činili zasebno ad hoc tijelo “veliki izborni kolegij”. Taj kolegij bi se sastao kada to odredi Središnje izborno povjerenstvo zemlje i na njemu bi se izabralo 17 izaslanika u Klub Hrvata u Dom naroda. Međutim, prigodom glasovanja unutar ovoga Izbornog kolegija za izaslanike u Dom naroda, glas pojedinih zastupnika izabranih u pojedinoj županiji vrijedio bi onoliko koliko u toj županiji ima Hrvata u odnosu na njihov ukupan broj u FBiH s čijeg se prostora biraju izaslanici za Dom naroda. Primjerice, u Bosansko-podrinjskoj županiji, gdje po posljednjem popisu žive 24 Hrvata, “vrijednost glasa” izabranih Hrvata bi iznosio 0,01 bod, u Posavskoj županiji 6,75 bodova. Ovaj prijedlog otvorio bi mogućnost da svi građani mogu birati u županijske skupštine koga žele neoviosno o nacionalnoj pripadnosti, dok bi se pak zajamčilo legitimno predstavljanje Hrvata, ali i drugih naroda kroz drugi međukorak izbora izaslanika gdje se uvažava da za svaki nacionalni klub u Domu naroda ključnu ulogu imaju one županije gdje je Hrvata najviše po posljednjem popisu. Jednak je postupak i kod izbora Kluba Srba, odnosno Bošnjaka te Kluba ostalih kojih je pak 7 u Domu naroda. 
IDPI navodi kako je ključno to što se ovim prijedlogom jednako vrednuju glasovi Hrvata iz svih županija u FBiH neovisno o tome gdje žive. 
“Da bi se ostvario ovaj zahtjev, pripadnici konstitutivnih naroda moraju imati istu vrijednost glasa za izbor svojih legitimnih političkih predstavnika, bez obzira gdje se ti pripadnici nalaze u FBiH. Hrvat u Sarajevu mora imati istu vrijednost glasa kao i Hrvat u Širokom Brijegu, a Bošnjak u Zenici istu vrijednost glasa kao i Bošnjak u Ljubuškom”, naveli su u objašnjenju iz IDPI-a. Oni su pri tome objasnili kako se ovim prijedlogom popune Doma naroda, koja je postala problematična nakon što je Ustavni sud BiH izbrisao prijeporne odredbe koje su omogućavale manipulaciju s izbornom hrvatskih predstavnika u Dom naroda i izbacivanje ovoga naroda iz vlasti u entitetu Federacije BiH i države BiH, “osigurava legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda i ostalih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH”.

Dio širih promjena

“Osigurava se međusobna jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH. Ne uspostavljaju se nove izborne jedinice i omogućuje se svim biračima u FBiH da biraju i mogu biti izabrani u odgovarajući klub Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, bez obzira u kojoj županiji žive”, navode iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara čiji prijedlozi često modeliraju i stajališta u Hrvatskom narodnom saboru BiH koji okuplja najveći broj hrvatskih stranaka u BiH. Iz ovoga Instituta su naveli i kako su kreirali širi prijedlog ustavnih i izbornih promjena koje bi uključile i provedbu presuda Suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić - Finci”, a što bi po njima zahtijevalo i promjenu Ustava BiH

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OD
o.delic
19:13 07.12.2018.

Iako ovdje vidim "učene glave", priča je ista, samo drugačije upakovana. Ipak su smjernice EU-a one kojih se moramo pridržavati. . Toj zajednici stremimo, a do toga naša država može doći poštujući i ispunjavaju sve ono što Evropa ima. Nikakva anahrona "rješenja", koja se ovdje spominju nisu za moderno uređenu zemlju.