RAVNo

Geometar iz BiH darovao zemljište mještana Hrvatskoj

Foto: ''
Geometar iz BiH darovao zemljište mještana Hrvatskoj
16.12.2013.
u 09:24
Krmek je čitav posao završio navodeći da se vodio nalazom Državne komisije za granicu i ugovorom između BiH i Hrvatske o granici, iako takav ugovor nikada nije ratificiran
Pogledaj originalni članak

Republika Hrvatska je zahvaljujući geometru Anđelku Krmeku ovih dana dobila još 15 dunuma zemlje od BiH. Naime, geometar općine Ravno Anđelko Krmek, pozivajući se na ugovor koji nikada nije ratificiran, pomjerio je granicu BiH u korist Hrvatske darovavši tako 15 dunuma susjednoj zemlji.

Ratifikacija ugovora

Krmek je čitav posao završio navodeći da se vodio nalazom Državne komisije za granicu i ugovorom između BiH i Hrvatske o granici, iako takav ugovor nikada nije ratificiran, piše Glas Srpske. Oštećeni stanovnici ove federalne općine pomoć su zatražili od Pravobraniteljstva RS-a. - Krmek je još prije tri godine označio naše parcele kod graničnog prijelaza Ivanica kao parcele koje se nalaze dijelom u BiH, a dijelom u Hrvatskoj. Nije uvažio našu primjedbu, a pozivao se na Međudržavnu komisiju za granice - naveli su vlasnici parcela u dopisu Pravobraniteljstvu. Istakli su da ovog geometra ispočetka nisu uzimali za ozbiljno. Kada im je na jednom od sastanaka pokazao službenu mapu na kojoj je ucrtano koje parcele treba eksproprirati za granični prijelaz Ivanica, uvidjeli su da je “đavo odnio šalu”. Očajni i uznemireni obratili su se zamjeniku pravobranitelja RS u Trebinju Biljani Dursun. Pravobranitelj RS Slobodan Radulj kazao je da je informaciju o ovom slučaju uputio Pravobraniteljstvu BiH, Državnoj komisiji za granicu pri Ministarstvu civilnih poslova, te Ministarstvu sigurnosti BiH. Iz Komisija za granicu odgovorili su da nisu u mogućnosti dostaviti tražene podatke, s obzirom na to da ne postoji suglasnost Komisije kada je riječ o tom pitanju.

Sporni sporazum

- Jako je čudno i nevjerojatno da Državna komisija za granicu na ovakav način stavlja točku na ovu priču - rekao Radulj. Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović i predsjedateljica Skupštine općine Stana Burić nisu komentirali. Radulj dodaje da se, kad građani kažu da općinski geometar spominje neki sporazum, vjerojatno misli na sporazum između bivših predsjednika BiH i RH Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana. - Ako je riječ o tome, taj sporazum nikad nije ratificiran - rekao je on.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.