ŠIROKI BRIJEG:

Generalni ministar reda fra Michael Perry posjetio samostan

Generalni ministar reda fra Michael Perry posjetio samostan
19.06.2017.
u 19:15
Pogledaj originalni članak

U sklopu posjeta Generalne uprave Franjevačkog reda OFM Južnoslavenskoj konferenciji provincijala u nedjelju je generalni ministar reda fra Michael Perry posjetio samostan u Širokom Brijegu.

Tom prigodom, fra Perryja i njegovo izaslanstvo ispred širokobriješke bazilike dočekali su fratri koji djeluju u samostanu, na čelu s gvardijanom fra Tomislavom Puljićem. Nakon dočeka uputili su se u crkvu gdje ih je gvardijan pozdravio i izrazio dobrodošlicu.

Fra Perry je, također, uputio nekoliko prigodnih riječi, potaknuvši nazočne da se i dalje bore za svoju vjeru na ovim trusnim područjima, priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Izaslanstvo je obišlo samostan i Muzej te su se pomolili na grobu dvadesetčetvorice hercegovačkih fratara ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Fra Vendelin Karačić je nakon toga kratko izložio povijest crkve i samostana, a fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, uveo je nazočne u tematiku pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Također, fra Perry je posjetio ratno sklonište u kojem je 7. veljače 1945. ubijeno i spaljeno 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana.

Fra Miljenko Stojić pojasnio je nazočnima kako se i što točno dogodilo u tom skloništu, ali i kako je ista, jugokomunistička, ruka u tom vremenu ubila još 54 hercegovačka fratra za koje se vodi postupak mučeništva da bi ih Crkva jednoga dana proglasila mučenicima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.