Nedjeljom u 2

Frka Petešić: Ovo nije sprint, ovo je maraton

Frka Petešić: Ovo nije sprint, ovo je maraton
22.11.2020.
u 15:05
Pogledaj originalni članak

Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je predstojnik ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić koji je objasnio koji su sljedeći potezi Vlade u suzbijanju koronakrize te može li i kako doći do poboljšanja odnosa između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Osvrnuo se na širenje koronavirusa za koje smatra da je svačija odgovornost te kako se mjera treba pridržavati. Ako se građani ne pridržavaju mjera, one neće imati smisla. 

"Sve se svodi na osobnu odgovornost. Ovo je borba i države, i društva", smatra. "Jako je važno da ljudi shvate da je ovo zajednička borba. Ovo nije sprint, ovo je maraton. Treba preživjeti i smanjiti broj zaraženih do proljeća. Mi ni psihički, ni gospodarski ne možemo preživjeti biti šest mjeseci zatvoreni", smatra. 

Oko uvođenja novih mjera rekao je: "Ima različitih prijedloga, prijepora i ono što je najteže je pronaći što od svega možemo pridodati već postojećim mjerama koje su već restriktivne, a da ne postane lockdown. Ta crta je sve uža", rekao je.

Na pitanje zašto Ivan Đikić nije član Znanstvenog savjeta Vlade, odgovora da je ranije bio u planu, no zbog nužnog smanjenja broja članova, izabrani su samo najbolji. A kao najbolje ističe Miroslava Radmana i Nenada Bana

Oko sjednice VNS-a, koja se održava sutra u Banskim dvorima, kaže: "To je redovita sjednica tijela koje se sastaje dva puta godišnje. Ne mogu otkrivati što će biti na dnevnom redu", rekao je. Na sastanku, kako kaže, neće biti nitko iz Ministarstva zdravstva s obzirom na to da je ministar Vili Beroš u samoizolaciji.

Komentirao je sukob između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića rekavši da premijer ne može prešutjeti neistinu.

"Mislim da se uvukao ne svojom željom i inicijativom. Plenković teško prihvaća neistine čak i kad ga to politički košta. Ponekad u našim razgovorima mogu reći 'nema veze', ali njegova potreba da nešto što je neistinito ne ostane u eteru da ostane samo zbog mira jako teško prelazi preko toga i tu mu nije važno hoće li on imati štete od toga", objašnjava i dodaje kako mu je znao i savjetovati da nešto ignorira.

Ovih se dana donosi proračun, kojeg Frka Petešić prati, no kaže da je više predan koronakrizi. 

"Nije točno da tonemo. Hrvatska se u mandatu prošle Vlade digla sa 61 posto na  65 posto prosjeka EU, to nije dovoljno, ali u četiri godine prije nas se padalo", navodi govoreći da se trenutnu vlast ne može kriviti za to što Hrvatska nije u poziciji na kojoj bi trebala biti.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.