Posadili 200 stabala maslina

Fratri na Humcu iz vlastitog maslinika dobili 95 litara ulja

Fratri na Humcu iz vlastitog maslinika dobili 95 litara ulja
30.03.2019.
u 11:43
Pogledaj originalni članak

Franjevci su na ovim prostorima stoljećima čuvari narodne tradicije i kulture, a znano je kako su u ljubušku krajinu došli još za vrijeme Kotromanića te osnovali samostan na Humcu još početkom 15. stoljeća, piše Agroklub.ba. Uslijedila su burna vremena, no franjevci su i danas ovdje. Obitavaju u samostanskom zdanju izgrađenom 1867. godine te se osim pastoralnim radom, fratri, kako ih u narodu odmilja zovu, u ovom kraju odnedavno bave i maslinarstvom.

- Imamo mladi nasad od 200 stabala maslina, a posadili smo ga prije nekoliko godina. Lani smo od njega dobili 95 litara maslinova ulja, što nam je dovoljno za vlastite potrebe - priča gvardijan fra Dario Dodig vodeći ekipu Agrokluba kroz skladno uređeno samostansko dvorište bogato i drugom vegetacijom. Osim mladog maslinika, posebnost ovoga samostana je i prva javna muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini, a koja je otvorena prije 135 godina, točnije 25. ožujka 1884. godine.

- Franjevački muzej na Humcu najstarija je muzejska zbirka u BiH. Izložena je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik na području današnje BiH, pisan mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice - bosančice - priča fra Dario.

Osim muzeja, tu je i Galerija Majka koja ima sedam izložbenih dvorana, a objedinjuje jedinstvenu zbirku koja sadrži 300-tinjak umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike. Bogatu povijest franjevci samostana na Humcu čuvaju i nadograđuju novim spoznajama i aktivnostima, a bavljenje maslinarstvom i proizvodnjom maslinova ulja savršeno nadopunjuje mozaik njihova djelovanja, piše Agroklub.ba. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.