FBIH NE UPRAVLJA SVOJOM IMOVINOM

Federalna vlast nije u stanju naplatiti šest milijuna KM duga za iznajmljeni prostor

Federalna vlast nije u stanju naplatiti šest milijuna KM duga za iznajmljeni prostor
17.08.2014.
u 09:42
Proračun Federacije BiH uskraćen je za značajan iznos prihoda koji se mogao ostvariti od iznajmljivanja poslovnih prostora, upozoravaju revizor
Pogledaj originalni članak

Federacija BiH, odnosno njezina Služba za zajedničke poslove tijela još uvijek nije ušla u posjed svih poslovnih prostora nekadašnjeg Federalnog ministarstva obrane, a upitno je hoće li se i kada to i dogoditi. Prema evidenciji Službe o poslovnim prostorima prijašnjeg FMO-a na kraju prošle godine pravo upravljanja i korištenja imala je za ukupno 243 poslovna prostora, a fakturiranje usluga zakupa vrši se za samo 38 poslovnih prostora.

Revizori upozorili

Na ovaj problem još jednom su u svom izvješću upozorili i federalni revizori, koji ističu podatak da je dug po osnovi zakupa prostora bivšeg FMO-a krajem prošle godine dostigao iznos od 5,944.716 maraka. Dugovi se gomilaju iz godine u godinu, a entitetske vlasti istodobno kukaju kako im je važna svaka marka. Do dijela novca pokušava se doći sudskim putem. Prema podacima Službe na kraju 2013. godine vođeni su sudski postupci u 97 slučajeva, s ukupnim dugovanjem 5,582.638 KM. Stotine tisuća maraka duguju tvrtke, ali i pojedinci koji koriste federalnu imovinu. Najveća dugovanja po osnovi neplaćenog zakupa poslovnih prostora prijašnjeg FMO-a, imaju UNIS DATA (3 poslovna prostora) 646.516 KM, Šefika Makota 389.619 KM, Sarajevostan 357.141 KM i JU Apoteke 379.606 KM.

- Imajući u vidu da je upitno postojanje ili solventnost određenih pravnih subjekata koji su utuženi, da se od trenutka utuženja ne fakturira zakupnina, da određeni korisnici prostora koji su utuženi i dalje koriste poslovne prostore koji su predmet utuženja, te vrijeme potrebno za rješavanje predmeta, može se konstatirati da je od zakupaca koji koriste poslovne prostore prijašnjeg FMO-a propušteno da se naplati i da je neizvjesna naplata značajnog iznosa utuženih potraživanja koja su trebala biti prihod proračuna FBiH. Zbog navedenog, ne može se potvrditi da se sustavno pristupilo rješavanju pitanja preuzimanja poslovnih prostora prijašnjeg FMO, uspostavljanju adekvatnih evidencija istih i naplati potraživanja po osnovi zakupnina. S obzirom da određeni dužnici koriste dio prostora dugi niz godina i da za iste ne plaćaju zakupninu, može se konstatirati da je proračun FBiH uskraćen za značajan iznos prihoda koji se mogao ostvariti po navedenoj osnovi, upozoravaju revizori.

Uredba o zakupu

Vlada FBiH je u travnju ove godine donijela uredbu o uvjetima, postupku i kriterijima davanja u zakup poslovnih prostora. Uredbom je predviđeno da je zbog osiguranja naplate zakupac dužan dati jamstvo u visini jednogodišnje zakupnine. No, i dalje ostaje problem dugova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.