Dom narod usvojio odluku

Federacija BiH vraća kreditni dug bivših mostarskih općina

Foto: screenshot/youtube
Federacija BiH vraća kreditni dug bivših mostarskih općina
01.08.2015.
u 10:26
Odlukom suda, kako se navodi u dokumentaciji, kreditne obveze koje su realizirane preko Razvojne banke s nekadašnjih mostarskih općina Sjever, Stari Grad i Jugoistok prešle su na Grad Mostar koji ih zbog teške financijske situacije nije mogao riješiti
Pogledaj originalni članak

Kredit Kuvajtskog fonda za razvoj u tzv. projektu četiri ceste i most Musala u iznosu od 3,000.000 KWD (kuvajtskih dinara) ili 15,688.500 KM, koji je sudskom odlukom kao dug nekadašnjih mostarskih općina Sjever, Jug i Jugoistok prebačen na dug Grada Mostara, u cijelosti se prebacuje na Federaciju BiH. Takvu odluku donijeli su izaslanici na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj je i donesen dugo najavljivani Zakon o radu. Kraj je to višegodišnjeg natezanja i sudovanja na relaciji Mostar, Vlada FBiH, Razvojna banka… Odlukom suda, kako se navodi u dokumentaciji, kreditne obveze koje su realizirane preko Razvojne banke s nekadašnjih mostarskih općina Sjever, Stari Grad i Jugoistok prešle su na Grad Mostar koji ih zbog teške financijske situacije nije mogao riješiti. Još 1998. godine Federacija BiH i Kuvajtski fond zaključili su sporazum o zajmu koji je bio namijenjen rekonstrukciji četiri ceste i mosta Musala na području Grada Mostara. Iznos odobrenog kredita dogovoren je na rok od 25 godina, uz grace razdoblje ili poček od 6 godina. Otplata glavnice počela je 1. rujna 2003. godine uz fiksnu godišnju kamatu od dva posto. Zaključno s 30. rujnom 2014. godine isplaćeno je 8.628.67 KM, te 611.879 KWD kamate, što je protuvrijednost od 3,199.821 KM. Stanje duga na dan 30. rujna 2014. godine, iznosio je 1,350.000 KWD, odnosno 7,059.825 KM koje je potrebno otplatiti do 1. rujna 2023. godine sukladno sporazumu o zajmu.

Kredit je realiziran putem Razvojne banke FBiH, koja je uime FBiH zaključila kreditne ugovore s tadašnjim općinama Mostara: Sjever, Stari Grad i Jugoistok. Donošenjem Statuta Grada Mostara 15. ožujka 2004. godine, Grad Mostar postao je jedinstvena teritorijalna i administrativna cjelina u čiji sastav su ušle i općine koje su dobile kredit Kuvajtskog fonda. Zbog neriješene političke situacije u kojoj se od početka formiranja nalazi Gradska uprava Mostara, kredit Kuvajtskog fonda zaključen s tri bivše općine s bošnjačkom većinom nije prihvaćen od nove Gradske uprave Mostara, tako da je Razvojna banka pred nadležnim sudovima podigla ukupno četiri tužbena zahtjeva protiv Grada Mostara u cilju naplate potraživanja po kreditima bivših mostarskih općina. Pozivajući se na trenutačni politički status Mostara, a uzimajući u obzir tešku financijsku situaciju u kojoj se grad nalazi, iz Gradske uprave više puta su se obraćali na adresu Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva financija i visokog predstavnika za BiH sa zahtjevom za pružanje pomoći u rješavanju problematike kredita Kuvajtskog fonda koji znatno opterećuje ionako preopterećeni proračun.

Odlukom Doma naroda FBiH Grad Mostar se konačno riješio opterećenja Kuvajtskog fonda i pravomoćnih sudskih odluka, a istodobno, otvorio mu se prostor preusmjeravanja proračunskih sredstava u projekte koji su od njegove važnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar AlanGnjus
AlanGnjus
12:46 01.08.2015.

Miro, trebao si naglasiti tko je koristio i tko je u biti dobio Kuvajtske kredite! Jesu li se time asfaltirali bezvezni putevi u podveležju!? Sada Hrvati vraćaju ono što je 'leva obala' pojela