Danas posebna sjednica Vlade

FBIH treba prvo nastaviti graditi plinovod s Hrvatskom, a tek onda skladište plina

FBIH treba prvo nastaviti graditi plinovod s Hrvatskom, a tek onda skladište plina
04.11.2021.
u 08:57
Pogledaj originalni članak

Najave drastičnog poskupljenja cijene električne energije, propast s Blokom 7 termoelektrane Tuzla i plinska kriza bit će tema današnje posebne sjednice Vlade Federacije BiH.

Kako se saznaje ova posebna sjednica sazvana je nakon što je eskalirala situacija s opskrbom plinom, a što je rezultat promašaja i niza čudnih poteza federalnih vlasti oko raskidanja ugovora s Mađarima i prijelaza na Turski plinski tok. U okviru ove točke resorno ministarstvo energetike, industrije i rudarstva predložilo je dva zaključka.

Prvi je da se započne s izgradnjom skladišta plina u Federaciji BiH kako bi se moglo spriječiti ispadanje plinskog sustava. Druga po redu, odnosno važnosti je da se nastavi s izgradnjom južne plinske interkonekcije s Hrvatskom.

Iako sve države i entiteti trebaju imati svoje pričuve, daleko je važnije da se nastavi s gradnjom plinovoda iz Hrvatske čime se diverzificira opskrba ovim energentom. I to što je najvažnije preko američki podržanog projekta, dok se do sada Federacija BiH , a napose zbog posljednjih poteza u resornom ministarstvu- oslanjala samo na ruski plin.

Ne samo hrvatski, nego svi ministri u Vladi Federacije BiH zbog toga trebaju podržati da se projekt spajanja plinovoda  s Hrvatskom otkoči budući mjesecima stoji u ladicama ministarstva energetike industrije i rudarstva.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.