Federalni zastupnici raspravljali o niz važnih zakona i odluka

FBiH od županija preuzima financiranje biomedicinski potpomognute oplodnje

FBiH od županija preuzima financiranje biomedicinski potpomognute oplodnje
28.04.2022.
u 14:05
Pogledaj originalni članak

Zastupnički dom Parlamenta FBiH jednoglasno je po žurnoj proceduri usvojio prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, piše Večernji list BiH. Izmjenama i dopunom zakona koji je donesen 2018. parovima koji uz pomoć umjetne oplodnje pokušavaju ostvariti pravo na potomstvo ujednačit će se i olakšati pristup ovom pravu. "To je pravo dosad bilo neujednačeno od županije do županije jer se financiralo iz županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja. Ovim izmjenama i dopunama to će se pravo financirati iz istog izvora, proračuna FBiH u kojem je predviđeno 10 milijuna KM za ove namjene", kazala je dr. Marina Bera, predstavnica Federalnog ministarstva zdravstva.

Liječenje i jednak pristup

Jednak pristup u liječenju neplodnosti koji će biti omogućen izmjenama postojećeg zakona podržali su svi zastupnici u ovom domu. "Osim činjenice da će svi parovi u FBiH imati jednak pristup ostvarenju prava na liječenje biomedicinski potpomognute oplodnje, ovim zakonom rasterećuju se županije koje nisu imale jednake financijske mogućnosti", istaknuo je Marijan Klaić, zastupnik HDZ BiH/HNS-a. Zastupnici su usvojili i zaključke koje se sačinila zastupnica SDA Adisa Kokić-Hinović, a koji su usuglašeni s udrugama koje okupljaju parove koji se bore s neplodnošću te Ministarstvom zdravstva. Njima je, među ostalim, Ministarstvo zdravstva zaduženo korigirati cijene postupka biomedicinski potpomognute oplodnje te da se na listu lijekova fonda solidarnosti FBiH uvrste i lijekovi za stimulaciju ovog postupka. Usvojene izmjene ocijenjene su i kao pokušaj poboljšanja loše slike nataliteta u FBiH. Da bi stupile na snagu, usvojene izmjene i dopuna Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji mora odobriti i Dom naroda.

Pomoć dijabetičarima

Kad su u pitanju teme koje se tiču unaprjeđenja prava na kvalitetnije zdravstvene usluge, dr. Ankica Kolar-Jurčević, zastupnica HDZ-a BiH/HNS-a, Ministarstvu zdravstva uputila je inicijativu za osiguranjem potrebnih zakonskih preduvjeta za nabavu trakica i uređaja za dijabetičare. Potporu zastupnika, uz ostalo, dobile su i dopune nedavno usvojenog Zakona o pripadnosti javnih prihoda čiji su predlagatelji Salko Zildžić i Marijan Klaić, a kojim se mijenja rok primjene zakona, odnosno omogućuje njegova ranija primjena. Pred zastupnicima našla se i informacija o stanju na područjima koja su proteklog vikenda pogođena potresom, a koja sadrži i mjere koje je u cilju sanacije utvrdila Vlada. Predstavnik Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić naglasio je kako je nedavni potres najjači koji je BiH pogodio u posljednjih 50 godina te je među 5 najjačih u BiH otkako postoje mjerenja. Ovog puta najviše pogođeno potresom je područje HNŽ-a gdje je ponajviše stradalo područje Stoca. U Stocu je poginula mlada Elmira Sefo kojoj je na sjednici odana počast, a njezina pogibija je nenadoknadiva posljedica potresa.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.