sarajevo

Evo što Veleposlanstvo SAD-a kaže o reviziji presude

Evo što Veleposlanstvo SAD-a kaže o reviziji presude
21.02.2017.
u 17:42
Pogledaj originalni članak

Nakon najavljene revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, oglasio se i Ured za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u BiH.

"Kao što smo istaknuli ranije, Sjedinjene Američke Države su oduvijek podržavale, i podržavat će, pronalaženje pravde za žrtve ratnih zločina. Pozivamo lidere u cijeloj BiH da se okrenu ka budućnosti i da rade na ispunjavanju reformi neophodnih za ekonomski i društveni napredak ove zemlje.

Stabilnost u samoj zemlji i u regiji mora ostati glavni prioritet za sve. Pozivamo sve strane da se uključe u konstruktivan dijalog koji će doprinijeti prevazilaženju trenutnih političkih razlika.

Poštivanje institucija BiH i vladavine prava ključni su za osiguravanje stabilne, sigurne i prosperitetnije budućnosti svih građana Bosne i Hercegovine", navodi se u odgovoru američkog veleposlanstva u BiH na upit N1.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Ona je prihvaćena 1996. godine i to po jednoj točki kојa sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, kојu је usvојila Gеnеralna skupština UN, 9. prosinca 1948. godine.

Presuda je donesena 26. veljače 2007. godine i predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši sud UN-a definirao pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Međutim, za genocid ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu financijske odštete, ali je smatra odgovornom da je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje.

Krajnji rok za podnošenje aplikacije za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije je 26. veljače ove godine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.