OPASNOST VREBA:

Evo što morate učiniti ako vas ulovi grč dok ste u moru

Evo što morate učiniti ako vas ulovi grč dok ste u moru
15.07.2016.
u 08:53
Pogledaj originalni članak

Ukoliko vas grč ulovi dok ste u vodi važno je ostati pribran i sjetiti se osnova samospašavanja. Evo što savjetuje Silvana Radovanović, voditeljica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama Hrvatskog Crvenog Križa!

“Poznavanje tehnika samospašavanja je potrebno svima – utopiti se može i dobar plivač. Potreba za samospašavanjem može nastupiti zbog uvjeta u okolini, ali i zdravstvenih problema ili precjenjivanja vlastitih sposobnosti”, kazala je Radovanović za Ordinacija.hr.

Voditeljica službe za spašavanje podsjetila je i na Arhimedov zakon – tijelo uronjeno u tekućinu lakše je za težinu istisnute tekućine. Tako je upravo taj zakon osnovna tehnika samospašavanja koja omogućava zadržavanje na površini, otklanjanje drugih opasnosti (grčevi, umor…) i čekanje pomoći, prenosi hms.ba

Najlakše se održati tako da osoba leži na leđima maksimalno uronjena u vodu (iz vode viri samo lice) te laganim kružnim pokretima rukama i nogama stvara uzgon, a pluća su joj maksimalno ispunjena zrakom što povećava volumen prsa i stvara dodatan uzgon.

Plivači mogu pri dužem boravljenju u vodi dobiti grčeve u mišićima zbog pothlađivanja i prenaprezanja. Dok čekate pomoć možete si i sami pomoći.

Silvana Radanović savjetuje: “Istežite mišić 10 – 15 sekundi, uz ponavljanje do prestanka grča. Nakon što on prođe potrebno je što prije izaći iz vode zbog mogućnosti ponovne pojave grča.”

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.