utjecaj koronavirusa

Evo koje zemlje su krenule s ukidanjem mjera ograničenja

Foto: ilustracija
Evo koje zemlje su krenule s ukidanjem mjera ograničenja
20.04.2020.
u 11:25
Pogledaj originalni članak

Dijelovi Europe koji su bili teško pogođeni virusom korona danas su preuzeli određene korake ka ukidanje restriktivnih mjera, pa je Njemačka otvorila pojedine trgovine, a Norveška vrtiće.

Vlade širom svijeta raspravljaju kako i kada ublažiti restriktivne mjere zbog kojih je više od polovice čovječanstva ili 4,5 milijardi ljudi ostalo u kućama, a globalna ekonomija je pretrpjela ogroman pad.

Virus se prvi put pojavio u kineskom gradu Wuhan prošle godine i od tada je širom svijeta umrlo 165.000 ljudi, a skoro dvije trećine žrtava su u Europi.

Agencija France pres ukazuje na ohrabrujuće naznake tijekom vikenda u Europi jer je broj preminulih u padu u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i Britaniji.

U Njemačkoj će od danas biti otvorene manje trgovine u određenim pokrajinama. Veće trgovine i drugi prodajni objekti u većim gradovima Njemačke bit će otvoreni kasnije u sklopu postepenog povratka u normalno stanje, a učenici bi trebali krenuti u škole od 4. svibnja.

Norveška je od danas dozvolila djeci da se vrate u vrtiće, što je naišlo na otpor kod pojedinih roditelja.

Španjolska, koja je također teško pogođena virusom korona i gdje je blokada širom zemlje produžena, smanjit će određena ograničenja, kako bi djeca mogla izlaziti na zrak.

U Španjolskoj je jučer registrirano novih 410 smrtnih slučajeva, što je najmanje u proteklih gotovo mjesec dana. To, prema riječima dužnosnika Ministarstva zdravlja "daje određenu nadu", prenosi Srna. 

U Francuskoj je premijer Eduar Filip rekao kako su ostvareni određeni rezultati u borbi protiv pandemije.

Guverner američke države New York gdje je zabilježen najveći broj umrlih i zaraženih u Americi, ukazuje na to da pandemija gubi na zamahu, ali je upozorio kako nije vrijeme za opuštanje, nakon što je viša temperatura tijekom vikenda izmamila ljude iz kuća u parkove.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.