znate li?

Evo kako ispravno piti pivo

Evo kako ispravno piti pivo
18.06.2018.
u 15:43
Pogledaj originalni članak

Pivo je najpopularnije piće na svijetu, odmah nakon čaja i vode. Ukoliko vam se ponekad učini da pivo nema pravi okus, miris i nikako vam ne godi, razloga može biti mnogo. 

MITA Group donosi jednostavna pravila ispijanja, točenja i skladištenja piva. 

Kada otkrijete ove trikove imat ćete dovoljno kontrole nad okusom, mirisom i svim ostalim karakteristikama
piva i više ćete uživati u svakom novom gutljaju. 

Idemo redom:

1. Pivo treba biti hladno, no ne ledeno. Ledeno pivo može znatno utjecati na njegov ukus i neće pružiti pravi užitak. Dok neki vole ledeno pivo, kao npr. Amerikanci, previše ohlađeno pivo je mutno, ne drži pjenu, gubi na okusu i gorčini dok se pojačava njegova slatkoća. S druge strane, pretoplo pivo jako pjeni, gubi se osvježavajući ugljični dioksid i pivo ima bljutav okus. Idealna temperatura za posluživanje piva je između 3 I 5 celzijevih stupnjeva. 

2. Podijeljena su mišljenja i o kvaliteti piva u boci i limenci. Dok će pivoljubci reći da je bolje pivo u boci, stručnjaci pak daju prednost limenci i imaju za to dosta argumentata. Oni smatraju da boca samo daje sofisticiraniji izgled pivu, dok limenka zadržava njegov pravi ukus, jer u nju ne može prodrijeti svjetlost.

3. Kada je u pitanju čaša iz koje se pije pivo, pivo se pije uglavnom iz krigle, čaše debljeg stakla i debljeg dna. Funkcija debelih zidova čaše jeste što duže čuvaju temperaturu, svježinu i okus piva. Čaše trebaju biti čiste i ohlađene.

4. Dolazimo i do famozne pjene, a osnovno pravilo glasi: nikad ne poručujte pivo bez pjene. Pjena čuva pivo od oksidacije, služi kao izolacija od spoljnih utjecaja i održava temperaturu piva nakon točenja. Pjena također sprečava da CO₂ napusti pivo, a CO₂ daje pivu osvježavajući faktor i veoma je bitan za probavu. Zato pivo na vrhu mora imati  pjenu "debelu bar dva-tri prsta". Ako pijete pivo u vlastitom aranžmanu, nakon prvog sipanja, potrebo je da pivo u čaši odstoji jednu minutu, a nakon toga trebate dosuti ostatak piva iz boce, kako bi se formirala čvrsta pjena.

5. Pivo ima rok trajanja. Ukoliko vam pivo predugo stoji u frižideru i čeka goste ili dobar povod, trebate znati da se pivo se ne smije dugo čuvati. Postoje neke vrste piva kojima duže čuvanje pogoduje, no standardne vrste piva dugim ležanjem u frižideru izgubit će aromu, pjenušavost i pitkost.

6. Za razliku od drugih alkoholnih pića, pivo se može piti u dugim gutljajima koje će te pustiti da samo skliznu niz grlo. Pravilo ispijanja glasi: Nikad ne mućkajte pivo u ustima. Ukoliko želite probati nekoliko vrsta piva, između svakog pojedite slani kreker ili popite čašu vode, kako biste osjetili razliku između piva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.