Investicije

Europska banka ulaže u iskapanja zlata u Varešu

Europska banka ulaže u iskapanja zlata u Varešu
31.10.2020.
u 11:20
Pogledaj originalni članak

Iskapanje zlata i ostalih metala koji se nalaze u utrobi Vareša, a čija je procijenjena vrijednost gotovo 100 milijuna dolara, zanimljiva je investicija i Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Velika odgovornost

Naime, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je 2,62 posto udjela u kompaniji Adriatic Metals PLC za podršku razvoju srebrnog projekta u Varešu. Riječ je o tvrtki u sklopu koje djeluje i tvrtka Eastern Mining, a koja za godinu i pol planira otvoriti rudnik olova, cinka i barita u Varešu.

Ulaganje Europske banke za obnovu i razvoj od 6,2 milijuna britanskih funti (protuvrijednost 6,62 milijuna eura) koristit će se za financiranje prelaska s faze istraživanja na razvoj rudnika. Eric Rasmussen, šef EBRD-a za prirodne resurse, kazao je kako mu je drago što će EBRD postati dioničar tvrtke Adriatic Metals. - Odgovorne rudarske operacije kompanije daju dobar primjer industriji u BiH - poručio je Rasmussen. Ulaganje EBRD-a u ovaj projekt od iznimne je važnosti s obzirom na to da, unatoč dugoj tradiciji u rudarstvu, BiH nije privukla izravna strana ulaganja u rudarski sektor u posljednja dva desetljeća. - U BiH postoje značajne mogućnosti da Adriaticovi ekološki i socijalni standardi postave nova mjerila, a ovom investicijom EBRD-a i naša bilanca stanja i naša odlučnost ojačane su novim partnerom koji dijeli naše vrijednosti i našu viziju - rekao je Paul Cronin, izvršni direktor tvrtke Adriatic Metals.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.