Projekt WATSAN

Europska banka poslije 2 godine nastavak projekta s BiH uvjetuje nabavom konzultantskih usluga

Europska banka poslije 2 godine nastavak projekta s BiH uvjetuje nabavom konzultantskih usluga
26.09.2018.
u 07:30
Pogledaj originalni članak

Projekt “Vodoopskrba i odvođenje otpadnih voda u FBiH - WATSAN FBiH” pokrenut je kako bi se odgovorilo na zahtjeve općina iz FBiH za poboljšanje vodoopskrbe i stanja u javnom zdravstvu, kao i na zahtjeve za smanjenje zagađenja voda. FBiH preuzela je odgovornost za upravljanje projektom, sastavljenim od investicijskih projektnih programa općina koje preko Federalnog ministarstva financija i Ministarstva poljoprivrede provodi 20 općina u FBiH uključenih u projekt. Iako su prvobitno, prema ugovoru s EIB-om, općine bile dužne osigurati nadzor nad izvođenjem građevinskih radova iz njihovih investicijskih programa angažmanom lokalnog nadzora, EIB je poslije dvije godine realizacije ugovora nastavak realizacije projekta uvjetovao nabavom konzultantskih usluga centraliziranog nadzora.

Nepoštivanje dinamike

Tijekom četverogodišnjeg razdoblja važenja ugovora konzultant je izvršavao obveze u skladu s ugovorom te kroz mjesečna i tromjesečna izvješća o izvršenju usluga ukazivao na usporenu realizaciju projekta u odnosu na početni plan provedbe i druge probleme, koji su i u ugovoru prepoznati kao rizik za njegovu realizaciju, i tražio njihovo otklanjanje ili sprečavanje. Nastalu razliku troškova nadzora u odnosu na utvrđeni postotak od 3% konzultant je obrazložio kao posljedicu nepoštivanja planirane dinamike realizacije radova na projektu. Budući da, prema zahtjevu EIB-a i, budući nadzor nad radovima mora biti po istom načelu tj. centralizirani nadzor nad svim građevinskim radovima u sklopu projekta, za nabavu ovih usluga FMPVŠ, uz odobrenje EIB-a, pripremio je međunarodni natječaj za nabavu stalnih usluga nadzora. Obavijest o nabavi objavljena je 13. ožujka 2018. na web-stranici Službenog glasnika EU. Budući da je za provođenje ovog postupka i potpisivanje ugovora s novim konzultantom potrebno 6-8 mjeseci za osiguranje nadzora nad radovima u tom razdoblju, najpovoljnija varijanta je produljenje postojećeg ugovora s tvrtkom Louis Berger.

Nastavak usluga u tijeku

Konzultant je pismom od 2. ožujka 2018. dostavio odgovor u kojem informira FMPVŠ da je spreman po službenom zahtjevu FMPVŠ-a ponovno pokrenuti usluge nadzora nad radovima na projektu u trajanju od 30 dana počevši od 2. ožujka 2018., a da se sporna pitanja iz točaka 2. i 4. riješe u međuvremenu i donesu potrebne odluke Vlade FBiH te dogovore uvjeti za produljenje ugovora najdalje do kraja 2018. godine. Aktivnosti FMPVŠ-a na pripremi odgovora konzultantu i uputa o uvjetima za nastavak usluga o nadzoru su u tijeku. Nove usluge središnjeg nadzora trebaju obuhvatiti tekuće nezavršene i nove ugovore o radovima na općinskim potprojektima u vrijednosti od ukupno 64,7 milijuna eura i za iste treba u okviru projekta planirati i alocirati sredstva za njihovo pokrivanje. Računajući da je za usluge nadzora potreban okvirni iznos sredstava od 3% vrijednosti planiranih radova, do kraja projekta - lipanj 2021. godine - za daljnje usluge nadzora potrebna su sredstva u iznosu od oko 2,2 milijuna eura, a u slučaju daljnjeg prolongiranja realizacije projekta iznos ovih sredstava može biti i veći. Imajući u vidu kompleksnost projekta WATSAN FBiH, značaj projekta na putu ulaska BiH u EU, kao i zaštite životne sredine i činjenicu da je određeni broj ugovora o radovima u tijeku, a neki od tih su višemilijunski međunarodni (FIDIC) ugovori, kao i činjenicu da su neke općine pred potpisivanjem ugovora o radovima (FIDIC i Zakon o javnim nabavama BiH), a čekaju na razrješenje situacije sa središnjim nadzorom, sve u cilju dugoročnog rješenja pitanja financiranja središnjeg nadzora, sve do kraja projekta, odnosno do 30. lipnja 2021., predlaže se Vladi FBiH da prihvati informaciju FMPVŠ-a i donese zaključak koji je predložen. Nužno je da Vlada donese zaključak i zaduži FMPVŠ da preko Fonda za zaštitu okoliša osigura izvore grant sredstava kojima će se namiriti općinama iznosi u vrijednosti troškova središnjeg nadzora preko iznosa 3% od ugovorenih radova u pojedinačnoj općini nastalih do kraja 2018.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.