zbog neplaćanja za ožujak

Energoinvest: Od petka obustava isporuke plina za Federaciju BiH

Energoinvest: Od petka obustava isporuke plina za Federaciju BiH
05.05.2021.
u 19:52
Pogledaj originalni članak

Energoinvest kao opskrbljivač i uvoznik prirodnog plina u FBiH priopćio je da će od petka, 7. svibnja u u  06.00 sati doći do obustave isporuke plina u Federaciji BiH.

Navedena obustava isporuke plina je neminovnost uzrokovana neplaćanjem fakture Energoinvesta za uvezeni i isporučeni plin za mjesec ožujak 2021. godine od strane BH Gasa d.o.o. Sarajevo. Iako su potrošači u Federaciji BiH ovaj plin uredno platili i izmirili svoje obveze za mjesec ožujak 2021. godine putem lokalnih distributera ili direktno BH Gasu, BH Gas odbija izvršiti plaćanje računa Energoinvestu, čime bi bilo omogućeno izmirenje obveza prema ruskom isporučitelju plina Gazprom exportu kao i svih carinskih i poreznih obveza, navode iz Energoinvest.

Odbijanje plaćanja od strane BH Gasa i vraćanje faktura Energoinvestu traje već više mjeseci, bez ikakve zakonske osnove i opravdanja, kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako su navedena situacija i neplaćanje posljednje fakture za ožujak 2021. godine doveli do toga da je Energoinvest od ruskog isporučitelja plina dobio upozorenje o neminovnosti plaćanja ili dalje obustave isporuke plina. Kako do plaćanja nije došlo unatoč višestrukim upozorenjima upućenim BH Gasu, kao i podizanjem sudske tužbe od strane Energoinvesta  kod nadležnog Suda, to će se daljnja isporuka plina obustaviti 7.svibnja.

Navedena situacija je također prouzročila Energoinvestu ozbiljne poslovne štete zbog neplaćanja i pripadajućih carinskih i poreznih obveza za plin, a naravno dovela i do urušavanja ugleda Energoinvesta kod partnera sa kojim Energoinvest posluje više od 40 godina.

Nadalje se kaže kako je navedeno neplaćanje svjestan čin BH Gasa kojim nastoji zadržati pozicije aspolutne kontrole i moći u poslovima s plinom u FBiH, a  koje mu saglasno postojećoj  zakonskoj  regulativi odavno ne pripadaju.

- Neplaćanjem plina Energoinvestu kao opskrbljivaču i uvozniku plina nastoji se iznuditi zadržavanje „statusa quo“ i dovesti Vladu FBiH  u situaciju da odstupi od vlastitih Zaključaka br. 599/21 od 08.04.2021, kojim je afirmirana obveza primjene Uredbe a po kojoj je BH Gas samo operator transportnog sustava Federacije BiH.  

Nažalost moramo ustvrditi kako je u nastaloj situaciji u kojoj je detaljno i dnevno upoznata, Vlada Federacije BiH  pokazala potpunu nemoć u provođenju vlastitih zaključaka, iz razloga koji su Energoinvestu nepoznati i potpuno neobjašnjivi - priopćio je Energoinvest.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.