Opasne vremenske prilike

Ekstremne hladnoće odnijele u BiH pet života, stiže novi snijeg

11.01.2017.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Hladnoća je odnijela pet ljudskih života u BiH. Posljedica je to ledenoga vala koji je pogodio ne samo Bosnu i Hercegovini nego cijelu regiju. Slični slučajevi zabilježeni su i u susjednim zemljama. Ali vratimo se na stanje u BiH. Dvije osobe pronađene su u Drvaru, a smrt zbog hladnoće zadesila je i starce u Foči, Banjoj Luci i Ribniku, piše Večernji list BiH. Djelatnici Policijske postaje Drvar na dvije lokacije pronašli su dvije preminule osobe. Prvu dojavu policija je zaprimila oko 9.50 sati. Izlaskom na intervenciju, u stanu u Ulici Ratka Sopića u Drvaru pronašli su beživotno tijelo 91-godišnjeg Đ. T. iz Drvara.

Na mjesto događaja izišli su djelatnici PU Drvar i dežurni liječnik Doma zdravlje Drvar, koji je izvršio vanjski pregled tijela i tom prilikom utvrdio kako nema tragova nasilne smrti te da je Đ. T. preminuo prirodnom smrću. Nakon završenog očevida tijelo preminuloga predano je obitelji.

Druga dojava

Istoga dana u 16 sati djelatnici Policijske postaje Drvar zaprimili su dojavu da se određeno vremensko razdoblje ne pojavljuje 78-godišnji R. Š. iz Drvara, nastanjen u Omladinskoj ulici u Drvaru. Policijski djelatnici su u nezaključanom stanu pronašli beživotno tijelo R. Š. Dežurni liječnik utvrdio je kako na tijelu nema tragova nasilja i da je smrt nastupila prirodnim putem. Podsjećamo, i u Banjoj Luci i Ribniku su uslijed smrzavanja stradala dvojica muškaraca. Beživotno tijelo 65-godišnjeg S. P. pronađeno je 7. siječnja ispred kuće u banjolučkoj Ulici Koste Vojinovića. U Donjem Ratkovu, kod Ribnika, istog dana je ispred kuće pronađeno tijelo 71-godišnjeg starca inicijala D. S., potvrđeno je iz Centra javne sigurnosti Banja Luka. Podsjećamo, nedavno je zbog velike hladnoće preminuo i V. Š. (88) iz Foče.

Inače, Područje zapadnog Balkana, odnosno cijele jugoistočne Europe jučer je bilo najhladniji dio kontinenta. Prema jučerašnjim mjerenjima temperature, Sarajevo je s -14 Celzijevih stupnjeva bilo najhladniji glavni grad u regiji i drugi najhladniji glavni grad u Europi. Od Sarajeva je, naime, jučer bilo samo hladnije u Bukureštu, glavnom gradu Rumunjske, gdje je izmjereno -18 stupnjeva. Čak je u Moskvi bilo “svega” -9 stupnjeva. Rijetke su situacije u kojima je glavni grad BiH hladniji od glavnog grada Rusije, ali i to se dogodilo. Meteorolog Zoran Zadro posebno je upozorio na mogućnost kiše u Mostaru koja je najavljena prije snježnih oborina jer bi u kombinaciji s ovako niskim temperaturama grad na Neretvi mogao postati okovan ledom.

I dalje na snazi meteoalarm

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog saveza, narančasti meteoalarm ostaje na snazi i u idućim danima. - Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su mogući. Budite oprezni i redovito se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite upute državna tijela, navodi se u upozorenju Hidrometeorološkog zavoda FBiH. Iako se nastavlja iznimno hladno razdoblje, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a jučer je donijelo odluku kako neće biti nove odgode početka nastave u osnovnim i srednjim školama.

- Ravnatelji škola će, sukladno s vremenskim i uvjetima za održavanje nastave u svakoj pojedinačnoj školi, donijeti odluku o eventualnom skraćenju nastavnoga sata, navodi se u obavijesti koja je došla iz spomenutog ministarstva. Stručne službe upozoravaju sve građane da se pridržavaju objavljenih upozorenja te da bez velike potrebe ne izlaze iz svojih domova. Na poseban oprez pozvani su vozači zbog iznimno teških uvjeta za vožnju u pojedinim dijelovima BiH. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.